廿五歲先讀nursing入行會否好不智

121 回覆
7 Like 71 Dislike
其實有一樣野想請教下
我睇master 個requirement都係話有degree holder就ok
然後就係話要符合ha最低牌照要求
咁呢個要求係要你有讀bio
咁如果我係degree holder但係中學沒讀bio
咁仲可以讀嗎?

退一步來講如果master讀唔到讀護校en
沒bio又得唔得?

感激大家
客觀計埋今時今日唔做戲嘅政府可以幾多年內運啲支那護士落黎搶你地啲位同㩒低個價
希望真係會有人因為想救人同使命感去做護士啦
不過見好多都係當打份工(個senior護士親口同我講佢只係當打份工) 同埋入面人事關係一定好複雜 護士長又多數閪 d修女又偽善 驚你由最初有心變到同佢地一樣黑心
同埋d工作真係諗起都覺得難頂
對我黎講 屎尿都勉強頂到
但血真係傷口真係望都唔敢望
識人就係鍾意血腥野去唔怕讀nurse
之前同果個女仔返過part time 佢會捉d青蛙落d洗地水入面玩 覺得佢極度黑心反社會人格
識第個讀緊nursing既又係好撚八婆 講是講非 唔鍾意果個人就bully人害人
如果比呢d人做到護士真係唔知佢地會點對d病人 會唔會折磨病人為樂 覺得d病人煩就陷害佢地
人心比屎尿血更加dirty
如果為移民,你過去讀會化算啲,因為過到去讀免除好多個牌唔同嘅問題,學咁多位清話齋,香港醫護遲早畀人用啲藉口徹底取代,仲有幾多年真係唔知
廿一世紀啦 仲分咩男女呀
咪遲啲拍拖囉

再者 護校收女多過男, 兼年齡歧視
但係Dse jupas 入poly u, cu, 都係一個好嘅選擇

呢個世代好多人second degree 或者遲讀書
有人25歲讀返夜校拎27分搏入poly 放射啦

根本未結婚、父母唔等你養
2尾 歲入u 都唔係問題
chur 到仆街 學費唔平
兩年將bachelor 嘅嘢濃縮
好多時出ward 啲護士未必咁信你
因為你學嘅嘢唔夠4, 5年嘅學生學得咁鞏固
btw in take 唔算好多人 亦都高門檻
男人都冇問題
咁如果護校en既就要想辦法自己補返個bio?
其實男人都冇問嘅
乜野年紀都可以溝廿歲出頭嘅女
讀果陣可以溝十八歲嘅青春妹妹
但大前提係唔洗養家
頂到堆野 歡迎入行
好正
放心啦唔會
佢地只會bully自己友bully同事
練習望住d Fungating相食肉醬意粉
冇事嘅
其他health major 都一樣要讀pathophysiology
食飯溫書見住lee d相都習慣曬
其實為錢入行先係有好結果
有咩工依加fg 3萬幾直升5萬
未計約滿金津貼 柒柒吓屌完又唔炒
入到hea ward鳩鳩下又一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞