廿五歲先讀nursing入行會否好不智

121 回覆
7 Like 71 Dislike
如題,上年八大社科grad,仲要得second low
打緊份on9 hr工覺得冇咩前途,想揀門專科嚟讀,對nursing有興趣,本身亦都唔怕污糟呀辛苦果啲,同埋屋企都plan緊移民,醫療專業幫助好大
最大concern係讀degree要commit 5年,眾所周知香港五年後會變成點同埋讀完都三張野,但讀high dip又唔知前景點
有冇過來人巴絲可以解惑
女人既話冇問題
我都係讀完四年degree fresh grad去咗讀護士學校
但我undergrad完全唔關事 GPA又廢
會唔會唔收
Cu nursing master 3年攪掂啦
3張有幾老阿? 50-60歲退休仲有成20-30年要做野, 咪讀lo, 其實唔應該睇年齡, 應該睇你屋企等唔等你開飯
DSE有讀bio chem
如果hd 有rn又唔怕讀
反正人工一樣
廿五歲其實又唔係一個問題,我識幾個人都差唔多先讀
不過香港五年後會點我真係答唔到你
一係澳洲or other讀nursing ?
不過洗費就睇你接唔接受到
讀啦,朋友degree讀文科,second low,poly master都收
我識人
成四十幾歲讀都有
不過係外國
你third hon以上咪試下報Nursing master
再唔係咪ha rn hd
有咩興趣呀

講出黎自己唔笑
nursing 3字邊度大呀
相反咁多行業中最襟撈啦
直接3年Master,再移民
移民嘅話
唔係去當地讀加得最多分咩
加上你u grad
可以過去讀master
有人對護理學有興趣一d都唔出奇,我也很希望樓主真的對護理科學有興趣才想做護士。如果只是為錢入行是不會有好結果的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞