貓貓唔肯食乾乾

71 回覆
6 Like 5 Dislike
我隻貓一開始都係咁,而家死咗,一個星期都右。bb貓唔食野係貓瘟嘅徵狀
bb時期最緊要佢肯食
先4個月,發育時期建議佢食得就俾佢食
負擔得到嘅最好主要比佢食濕糧
我隻貓七個月大,而家俾佢食一日四餐濕糧加乾糧全日放題
貓仔營養唔夠免疫力就會低,好容易有病
最怕你分唔到佢係胃口差唔食,定係純粹唔鍾意唔食
慢慢俾佢試,唔啱就第二隻
千祈唔好諗住餓佢一排佢自己就會食
到時出事就太遲
rip
貓貓幾大?
2個月大,養左一個星期就走左,黑心店搞到啲貓傳染病
因為我哋覺得放長濕糧好易有菌/變壞/惹曱甴
所以宜家都係一餐濕一餐乾咁
之前比放題佢會玩糧所以唔放題了
呢幾日佢又肯食返 前排真係唔知咩事......
不過你餵一日食四餐咁多?
RIP
一個星期咁快......
屋企長期有你 所以可以餵多幾餐
由一開始佢無乜胃口食一兩啖走咗去,次次都掉落垃圾桶
到佢忽然鍾意食,次次清/食淨少少
通常唔會放超過半個鐘,食就食食唔晒就掉
曱甴就肯定有㗎啦,我都諗緊點解決呢個問題
我隻貓腸胃好敏感,所以食rc濕糧食咗幾個月先餵乾
試過boreal屙到仆街,wc食食吓唔食
無奈之下俾kakato
佢好鍾意,但我嫌佢營養唔夠好
同埋吞拿魚味咁香,食完呢隻好易就唔食其他
所以食咗兩個月而家開始溝啲thrive火雞糧俾佢
揀乾糧嘅過程好漫長

肯食就好了,多啲留意住佢呀
貓仔有少少變化都要記低
佢哋忍耐力好強
好多時有明顯嘅轉變嘅時候已經病得好嚴重
我隻貓有fip 發現得遲 好彩死過翻生

一日兩罐thrive罐頭,一罐分兩次餵
屋企長期有人*
我隻貓仔三個月大都係咁
RC乾糧濕糧都唔肯食
好在肯食汪喵營養罐
一日食到一罐半
但就餐餐一食完即柯臭水屎

得1.4kg 好瘦
7個月已經食到2罐咁勁!
我都想轉thrive 但又驚太細個唔啱食
RC糧唔肯食仲好 好難戒
便便唔靚會唔會腸胃唔好?
死啦 我隻貓大過你嗰隻都唔係重你好多
但連咁香都唔肯食
獸醫話應該係 或者營養罐唔岩佢食
依家食緊抗生素同腸胃罐 有硬屎左
終於遇到同類
都係連rc乾糧都唔肯食既細貓
我溝落罐頭度 隻衰野識自己撩番走

依家已經放棄俾乾糧佢食
剩係大果隻肯食
但淨食罐頭 時間唔係好難就咩?夏天又唔放得耐
你係早晚喂一罐?
我隻仲要我監場先肯食哂
我一日大約分3-4餐
朝早起身1餐,放工返去1餐,臨訓1餐
如果屋企有人可能就分多一餐係中午
每餐"筆" d 出黎,份量唔算多,雖然唔會即刻食晒,但都唔會剩低太耐既,剩低既擺雪櫃
補充,唔係食剩既放雪櫃,係未"筆"出黎果d
放係到最終都會食
我都係分3餐 成日驚佢唔夠飽
上網睇過話細貓要分4-6餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞