貓貓唔肯食乾乾

71 回覆
6 Like 5 Dislike
原來係咁!因為我見好多主子都轉糧成功就驚係我嗰隻太揀食
呢兩日見佢唔肯食勁煩
Thx!等我睇多次個網先!
但我啱啱先買咗轉汪喵
係呀 唔洗錢 手掌咁大一包仔only
你開口問就得 話隻貓嘴刁 怕買左唔食
代理通常會送好多試食裝比d店 係for比客試的
最緊要主子肯開口食 基本都ok
係濕定乾
要記住動物既存在就係為生存,無任何生物唔會無端端餓死自己的!佢餓就咩都要食!
睇完呢個POST覺得我好好彩
主人比咩佢都食
有時拎第二隻貓糧當零食咁喂佢都貓衝黎
部分貓糧有 四五百gram 包裝, 寵物店間中有sample
RC係最好味嘅糧
係咪唔岩味呀
就係見佢餓到癲先食兩啖 好擔心
唔揀食真係好
我去巡吓寵物店先 唔該
Sor 叫慣咗
就係太鍾意RC
btw 你係搵幼貓糧?
其實幼貓都係食幾個月
到佢轉成貓糧先慢慢搵隻佢啱食既都ok
我以前係咁
可能大個d 無咁揀飲擇食
但食開味精大咗唔怕都要食味精糧咩?
我就係怕會咁樣先想快d轉
你主子都係大咗再慢慢轉?
我嗰隻係細個食開RC (嗰時第一次養D VET推介就一路無轉 ,唔係香港,全部VET都收RC SPONSOR
之後要轉成貓糧嗰時睇多D POST先知RC無咁好
一開始係問朋友拎少少佢地主人D糧比佢試先
又肯食咁就溝住D 幼貓糧慢慢就轉左
之後再轉其它 糧都係好快適應
不過真係純粹參考,因為隻隻貓唔同
同埋嗰時佢仲同另外兩隻貓一齊住,而另外嗰兩隻就餓鬼黎
所以基本上我餵佢嗰陣佢唔食哂一開門就會無哂

同埋適口性都係一個問題
我隻貓算係咩都食
但以前都有試過一款濕糧同一款乾糧佢係掂都唔掂
真係要試先知
我都係第一次養 見醫生話ok就比佢食
咁我試吓睇有無咩適口性高d又啱幼貓食先
我都有諗過會唔會因為得佢一隻貓
所以知全家會錫曬佢 就揀食
絕對好過乾糧啦如果我隻貓肯食罐我會開心到喊
每日逼佢食2餐罐加水(~180g罐嘅一半再分2餐)
但每次都係食幾啖就走
換過wellness core thrive mogee 小怪獸 weruva
最近就k9同ziwipeak
都係倒落垃圾桶多過食
佢只係鐘意食乾糧
宜家唯有ziwipeak隻乾糧溝水呃水飲
但天氣熱放低d罐怕變壞......
我隻貓又係食兩啖又行十幾廿分鐘街先食
唔係夜晚mon住佢食都唔敢餵罐
試吓汪喵?我隻衰女好鍾意
因為長開冷氣相對無咁怕
但放極都唔會回頭食
反而細佬就基本上肯清碟(k9除外)
汪喵有買過一罐試食都係咁
不過應該會試下挑食罐
但最心急都係等緊好味小姐啲罐頭
佢好鐘意食好味嘅化毛膏調味粉
如果罐頭都鐘意咁就發達啦
唔洗做大晒鬼
自從停咗全rc都未見過清碟
上次望好味小姐d罐全部賣曬 好誇張
我果隻咩都狗衝黎食
轉過幾隻糧全部秒清曬
我隻唔肯食濕濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞