薛永恒:美科技制裁微不足道

179 回覆
108 Like 36 Dislike
當班狗官要靠星島放風就知驚到死
你一陣要用華為手機呀,仲要係homo系統呀
自煮燃法
香港要發大財喇
薛永恒評估,美國新措施會為香港帶來陣痛及不便,例如申請豁免許可證的時間有機會比以往更長、程序更多。不過他相信,近年因應中美矛盾升級,業界早已理解到採購過程不能單一依賴美國,在購買電子產品及電訊器材時,都會尋找不同產地來源,例如歐洲、日本及國內,「業界與美國有長期夥伴關係,但若出口過程變得麻煩,可能逼使他們轉變市場,適應以後,美國便失去香港這個市場。」個別大學研發上可能有使用美國晶片等科技產品,但薛認為美國沒有壟斷市場,香港不會出現不能克服的情況。

你估得美國一個限制你入口咩,其他地方都會跟隊架
係一個完全無創科嘅地方 當然係微不足道嘅
但制裁完 呀局長你就收收皮番定鄉下先都可以
4-5億係咩器材又唔講
小心連養和個質子治療都運作唔到啊傻鳩
創科局咁多年嚟有咩傑作?
冇呀
冇貢獻就當然唔怕制裁
都做唔到野
華為心諗,出少句聲啦,蝕又唔係你蝕,比人制裁嗰個又唔係你,日日就出黎打飛機激嬲對家
歐洲日本電子產品入面有百分之10美國技術就唔賣得比你啦,on99
呢個局長真係行內人?
無chips,遲下連5G都做唔到了
你壇遙距營商做到全世界都屌先勁
醫療科技果d都足以令香港收皮
做Engine,唔關IT事
咩叫制裁
美國賣俾其他人再賣俾你叫做制裁咩
香港創科本身都一潭死水啦
不打紧,国产晶片科技超越美国!

dllm我心諗你一直靠外國科技同晶片,而家連28nm晶片都整唔到,學人話自行研發晶片及科技,彩佢有味
在購買電子產品及電訊器材時,都會尋找不同產地來源,例如歐洲、日本及國內
搵個engin佬搞創科就含啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞