[港台電視31] 一齊闖天下

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
[一齊闖天下] 如果我地喺野外地方見到有熊人出現,當然會即刻調頭走啦!不過研究棕熊多年嘅生物學者Chris Morgan,反而就鍾意親近啲棕熊,深入認識佢地嘅世界。

今個星期我地會去到美國阿拉斯加嘅卡特邁海岸,睇下棕熊真正嘅生活。啱啱結束冬眠嘅棕熊第一件事就係要填飽個肚,不過原來佢地都搵食艱難,成日要捱肚餓。點解佢地咁大隻動物,為兩餐都咁困難嘅呢?

想好安全又近距離認識棕熊嘅世界,就記得今晚9:30 收睇《一齊闖天下:大熊出沒注意》啦!

#港台電視31 / 31A
#一齊闖天下
#大熊出沒注意
#星期一晚930
#凌晨1200同星期二中午1200重播
#電視版本雙語廣播
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/letsexplore

https://www.facebook.com/31seetheworld/videos/799280900880739/
大熊出沒注意:覓食全記錄
31/08/2020

每當春回大地,阿拉斯加卡特邁海岸的棕熊就會結束冬眠,迎接新的一年。這個地方得天獨厚,翠綠的莎草草地、廣闊的泥灘及大大小小的溪流河川,都為棕熊提供豐富的天然資源。生物學者Chris Morgan深入卡特邁海岸,與棕熊近距離接觸,了解牠們獨特的習性。

雙語廣播:粵語/英語 (電視版)
播放頻道:港台電視 31 / 31A
播出時間:8月31日 星期一晚上9時30分

Grizzly Encounters with Chris Morgan: The Hunger Challenge

Alaska’s Katmai coast is the perfect place for bear biologist Chris Morgan to experience Grizzly behaviour up close. Engaging, exciting, funny and sad all wrapped into one, Chris brings us a step closer to the realities of life as a brown bear.

Bilingual options : English / Cantonese (TV)
Broadcast channel : RTHK TV 31 / 31A
Broadcast date & time : 31st August Monday 9:30 p.m.

https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/letsexplore/episode/695716
究竟rthk買左幾多套動物片
點解好似幾個月都仲係做緊d動物咁
星期一不嬲都係做大自然紀錄片
啲熊好唔符合我嘅想像,仲以為佢哋餐餐獵動物嚟食
睇咁耐, D熊都係主要食草
好弱 剩係食到啲BB
佢哋好似都幾聰明,識得預時間去海邊捉魚,搵唔同嘅食物又要有唔同技巧
熊衝
Brown
有毒撚
暴力交配
任劍揮
有花生客
呢隻真係幾靚
無論毛色 神態
我個鼻就係證據
獅子山下
呢個主持其實幾好想像力的
唔洗理我地
打野戰
個主持有半集都喺度阻人扑嘢
太平地已洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞