用咗linux一排,開始明啲人話linux is free if you don't value your time

121 回覆
60 Like 7 Dislike
前排裝咗pop os 20.04 嚟用,講緊唔係distro hopping 果班人咁淨係裝嚟睇下玩兩下就算,講緊係真係扲嚟做daily driver, 上網做野揼code咁
平時一路都淨係用開windows/mac 機,雖然話就話一路都有用開linux, 不過都淨係止於扲嚟做啲需要linux 同one-off 既tasks, 做完就算跟住繼續用返win/mac
今次完全轉用linux, 主要係想方便日常工作/學野,因為大部份野package/dependency 都係係linux 裝會易好多,同埋唔想比人control 太多想有返多啲freedom. 加上見到pop os 最新有built in windows tiling feature, 一直都想試下用呢啲tiling 功能方便日常使用,最後就pull 咗trigger 裝linux

雖然linux 係programming/packaging 上support 好好,但係一去到同日常使用有關,啲support 就會變到好差,一啲你係windows/mac 有,take it for granted 既功能/feature, 去到linux 你係要花一大堆時間研究同config,甚至去到最後under reasonable circumstance 係implement 唔到果樣功能

我係咁以列幾樣我呢排遇到既問題

1. ibus倉頡輸入法
無咗關聯詞,暫時亦都未搵到方法去解決呢個問題,雖然逐隻逐隻字打都叫做用到,但係就無咁方便

2. mouse 既macro
我而家用緊logitech mouse, 佢有幾粒macro 制,原本係windows 我可以set 佢地做control 同shift,撳實之後碌個滾輪我就可以放大縮細同係excel 左右scroll
但係係linux 我搵唔到方法可以做到同樣既野。我試過xbindkeys, xmodmap, imwheel 同其他一啲out曬date 既software,無一個做到我想要既效果,最後退而求其次兩粒制set 做放大縮細就算

3. mouse middle click paste
完全唔撚想要呢個功能,就算我係gnome tweak disable咗,但係係好多application 佢都仲係存在 e.g. sublime text, vscode 無咗middle click select multiple line 我可以話係生存唔到。同樣仲未搵到解決方法,呢個問題好似係要去到X11 window system 果個level
https://www.jwz.org/doc/x-cut-and-paste.html

4. app force quit
有時有個app freeze 咗,右上角粒交叉又唔work, 開個ps 出嚟一大堆差唔多名既process 後面跟個 -gtk /-ui / -X11 / -daemon 想kill 都唔知kill 邊個,又無一個類似windows task manager 咁既野。最後搵一大輪先搵到條command 可以揀window 嚟扲個pid
xprop _NET_WM_PID | sed 's/_NET_WM_PID(CARDINAL) = //' | ps `cat`

5. gnome extension
想搵一個gnome extension 去solve某個/上面既問題,搵到一個滿心歡喜裝咗結果最後唔撚work/error。唔知其他果啲DE 例如KDE,XFCE 係咩情況,但係我相信都係會有差唔多既問題,就算解決到一個問題又會有另一個問題解決唔到,我亦都無時間去試曬

仲有好多大大細細既問題我未列出嚟,我相信未來仲會有更加多既問題等緊我。我係思考咗一排之後覺得linux 點解比起其他OS 咁少人用既原因就係在於係呢啲user experience 上面。linux 到而家都仲未有一個好polished 既out of the box experience。雖然你可以話好多野linux 都可以做到,但係問心有幾多user 係有呢個心力去每樣問題都落手落腳去解決?就算我有programming 底,自問悟性都叫OK唔怕睇野學野,有時做得太多呢類野個人都會攰會厭。加上而家要返工時間變得更加貴,就算有空餘時間都係想扲嚟學一啲實用既野(e.g. vpn/nas/zfs...),而唔係花時間係解決一啲濕碎而ON9既問題上面,even worse 最後係無solution/得啲好核突既workaround

ps. 我對於linux 既kernel, package management, hardware support 完全無投訢,我覺得呢啲方面linux 仲好過windows 同mac。而gaming support 而家已經做得越嚟越好,有咗wine, dxvk, proton, lutris 呢啲己經令到係linux 打機好方便,performance difference 亦都收窄到去一位數之內。 (雖然我而家唔打機)

有無人交流下意見心得?
上次Linux mint 16 up上 17之後mount唔返個encrypted system volume,要重裝

Mint用耐咗之後無啦啦關機勁慢,stop唔到某啲task要等佢timeout

Ubuntu/Mint裝嘅時候無得決定encrypted system volume大細,一定要用盡剩餘空間

HiDPI scaling到咗近排先有150%揀,都仲未有得好似Windows咁100-500%,25% step咁揀

Ram用曬直接死亡,只可以hard reset

用嚟救機,寫program,起server就好用,平時就不了,根本唔夠膽update system
mouse macro可以試下piper
我裝pop os 果陣都唔夠膽揀encrypt, 我又未去到咁paranoid, 一陣出事成個disk 啲data 無曬

Ram 爆咗死機係咪swap 個config 既問題,我以前都驚佢寫死我隻ssd 揀咗唔要swap, 但係而家啲app 越食越多ram 想唔加swap 都唔得

Update 果個我反而覺linux 好過windows, 只要你唔係rolling release 唔去亂update 就無事。windows 而家係咁逼你update 仲要啲update 勁唔stable炒埋你部機

Display 方面linux 好似一直都落後緊,hdr 果啲好似都仲未有
Windows host+vm linux一齊用

唔work
Win同mac做左十幾廿年既user experience
Linux 點樣比
我之前都係咁,但係忍受唔到太慢
掉返轉 linux host + windows guest 搭 pci passthrough
試下wsl2
加埋Vscode個wsl plugin
但係打過啲咩送曬比google 睇
WSL
講linux壞話會俾mr.a同其他癲狗咬
WSL + TS performance好差
我仲諗緊繼續用linux 定返返去windows
始終我現時大部份做緊既野都係係linux 做會方便啲
wsl 係可以做到真係native linux 咁既compatability? kernel, packages 同個file system 佢點處理?
我會直接無視,直到佢地扲到make sense 既point 出嚟討論
原來仲用緊WSL 試下WSL2先
LINUX GUI experience 一向係死症, terminal 就勁到無朋友.

2個係唔同Architecture, 正如smart phone同pc desktop唔可以完全replace, 你要用smart phone做pc野就要花effrot找soloution (可能找唔到/costly).

freedom is not free.  
你識manually mount返volume就一定救得返嘅,真係怕就backup埋個header

有16GB swap,你試下寫個好簡單嘅program係咁allocate ram就明,suppose應該係個process問個os拎ram,os俾唔出咪唔理佢咁都係死個program吖,屌你竟然係os訓低先

minor update okay嘅,major就真係做親都無好事發生,我個lab個ubuntu server無人會update,驚死,上次up上16.04又係一鑊泡

Windows成日聽人講出事,但我自己真係未試過有咩大事,穩定行咗幾年,唔係換nvme ssd順便清嘢都唔洗搞佢,只可以講os真係要夾八字,當年我用ubuntu 7嘅時候慘到新鮮裝好就死咗
我轉左 linux 差唔多一個月
同意速成輸入法無關聯字同排位差少少
Middle Click Paste 我disable 左...呢個 UX 我都覺得係有D問題
畫圖程式如PhotoGIMP 同 Inkscape 個 UI 同 UX 我都要學過
For 我平時打機做功課我覺得滿意
#我用Kubuntu 20.04
Windows+WSL2+External Ubuntu
你都係用慣咗windows/mac os啫
掉返轉用慣linux 嘅人都可以講相反嘅嘢
話windows/mac os唔好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞