用咗linux一排,開始明啲人話linux is free if you don't value your time

121 回覆
60 Like 7 Dislike
WSL2同WSL係完全唔同
WSL2背後係靠Hyper-V去行個Linux kernel
基本上係一個VM
4. xkill
學到野唔洗再用條長到仆街既command
linux desktop applet 本身有個 force quit applet
按完 force quit applet 選擇要 force quit 既 window 再確認就可以強制結束選取 window
Gnome冇taskbar嘅設計好反人類
轉app要撳右上角activities ➡️ 拉個cursor落去撳另一個app

同埋Linux嘅mouse acceleration同Windows唔同
用落好辛苦
成日撳唔到想撳嘅掣
管理package好煩
我分唔清有咩package係自己裝,有咩package係Ubuntu幫我裝
剷走Ubuntu幫我裝嘅package又唔會彈warning

姐係等有一日出咗事我先知自己del錯package
WSL 2讀寫windows入面嘅file會好慢
用Linux 做Desktop係要有種宗教信仰嘅心態
Linux 個style根本就係得hacker類user先會舒服
直接啲講係用戇鳩仔先會用Linux做desktop OS
LM
近排 laptop dual boot 左 20.04 ubuntu (​駁 GPU)
又係同樓主一樣想日常都用 linux
暫時覺得冇問題 
感覺一身輕
我而家用緊pop os, 轉app 我覺得仲方便過windows/mac, 因為有好多方法轉到:傳統alt tab, super+/ 打app 名,係dock 揀,super 開個overview 出嚟揀 ... 我而家用開tiling window 同 super+/ 完全唔洗郁個mouse

Mouse acceleration 我就咁default 用落無乜問題,呢啲真係睇人
呢個我都同意
所以我而家會記低一條list 有咩package 我係裝過,遲啲重裝都易啲

以前試過ubuntu 手多del 咗python2 結果成個os 死咗
係Tux 比我既試練
middle click paste 係人類最偉大發明之一
除咗想轉換下環境試下啲新野,我覺得linux 作為一個os 嚟講係設計得幾好,學下點用都係一件好事
同埋linux 有啲功能學識咗係真係對日常使用會方便好多,好多日常tasks 都可以automate 到
我仲未識欣賞佢既用處
Suppose 我用linux 係應該有揀要唔要呢個option 既freedom, 但係我而家想disable 都disable 唔到
我慣咗用mouse轉app
對我嚟講Gnome嘅設計好難用

不過有個extension叫dash to panel
可以加番條taskbar比Gnome
仲要冇得reset
一reset就要重灌
可以用 gnome-tweak-tool 改
我就係係gnome tweak disable 咗都唔得,睇下我#1 條link, primary selection vs clipboard selection
X11 啲古代遺物
試下用wayland?
mouse acceleration真係相對問題啦
岩呀 alphago 博士都係戇鳩仔 唔識用windows mac走去用ubuntu
樓主個topic名已經解釋左點解會有人用Linux做日常用OS
識有人用freebsd做日常os添啦 學識用os咪worth your time囉 唔識咪得個free字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞