烏克蘭開鋪,想集資入地鋪發大黎搞。

448 回覆
26 Like 479 Dislike
諗起仙人
Sorry ,有讀寫障礙,盡咗力
我呃你就一世無女,爛j又唔死。

如果呃人呃到我咁,都真係幾撚失敗。

呃人果d,包裝好好既,又立頭又西裝又拍片。
點會好似我咁on9整PowerPoint
On9
比800k唔係問題 最多咪買少架Tesla

想集資既話第一件事係將自己目前狀況透明化
問題係除左上面巴打提過既野
仲有基本店面狀況都唔知 要比人屌多幾句先肯放少少野
點比到人信心擺錢落你度

比多d基輔info比大家
1. 基輔舖租情況
https://blagovist.ua/eng/search/nonlive/rent/prof_20536/cur_3/kch_2
https://parklane.ua/eng/realty_search/nonlive/rent/prof_5080/cur_3/kch_2
2. 居民平均月薪
https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/average/
3. 基輔食物價格水平
https://www.numbeo.com/food-prices/in/Kiev

你地自己諗下樓主壇野仲搞唔搞得掂

呢個鋪位極品位黎,但可能要走通風喉上天台,我係呢個位出入超過500次,有黎過揾我巴打就知點解。
然後收入真心唔準,可以睇work.ua

法定月薪每周上限40小時(有得補水一個人加個parttime 身份)
稅後60uah 一個鐘(稅前73.2). 1個月平均4.3星期。
老闆要幫供社會保障同軍費,22加1.5% ,實際係時薪90.4,仲有大假廿幾日(呢d有得傾)

上面係講緊最普通員工,有特別技能,例如壽司師傅要稅後16000以上。
先唔講如果咁好賺點解會唔夠資金
Kiev 經濟咁嘅環境要幾多十年先回到本
其實我個人好公開,乜野資料都可以比你,9有祕密咩,只係個個都話我揾水魚,我開住工邊煮邊答緊,有晒ig fb google map 有圖有成品有食評,我都唔知其實你地想要乜資料,當然我真係無可能亦唔識整份財務報表出黎
鋪租,架生,食材,人工,乜野洗費全部都公開得無祕密嫁喎
同埋集資開新鋪係想揾志同道合既人一齊tg慢慢傾,要我舊鋪資料都唔知有乜用,咁你真係想知,你問我實答嫁喎,如果我識咁多財經野就唔會上連燈集資啦。但乜野5年cash flow ,幾時回本,我真係唔識答。
首先我公屋仔,後生唔生性,唔鐘意賺錢儲錢,視錢財如糞土,所以無錢,資金唔多下開左個亭係個唔係幾理想既位,加埋亭仔無水同太細,而家一日三個人開工,但水源同地方所限,無晒位加爐加人。所以想入返市中心開個有水有電人流旺既鋪,而家收入係接近打和1號到而家收鋪,1號蝕,23號賺.45號打和。所以仍然係唔夠資金。
烏克蘭經濟環境係差,但人始終要食野,我鋪頭係走親民價格路線,所以人人食得開心,我做14個鐘都過癮。然後我估(係估嫁,我唔會學d專家9估都話真) 入到鋪,有水有電,我可以做多好多菜式,流動資金多左,我可以船運入貨,減低成本,舖頭有位座同地點好左自然客人會多,咁當然租會貴過而家,人手要多左啦,但幾多年,定幾多個月回本,我真係唔識答你,但如果3萬蚊租,5個人返工,咁我就答到你,一日要有3000蚊營業額。即係一日賣145個手卷或者52個大牛肉飯就回本。
it搵鬼錢咩,果邊project manager 人工先等於香港既junior program level
樓上已report , 屌你老味
我睇新聞話gdp最高行業係it喎,然後我當然唔識啦,但身邊d it朋友個個有樓有車晚晚劈酒唔憂做嫁喎,然後去旅行多過我。

但如果真係唔做it 咪開酒吧囉。
我都嚇一跳,咁既相都揾到,9成9變態
不過我唔應該用香港角度睇既,我只可以話,全世界it都算係果個國家屬於搵到下錢既行業,但如果你想係想搵錢,烏克蘭一定唔係相對好既地區。
哈哈哈
btw,樓主我認真睇左你份proposal, 你起碼要分幾個phase ,話比人知你每個階段做啲咩,chart圖,大量公開既數據,同埋你40萬投資同人地80萬投資股份仲要少過你真係死症,同埋你連幾耐可以回本你都比唔到人,真係好難吸引人投資,你如果冇客咁點?你有咩plan b plan c 甚至plan d?
好明顯我係尋夢多過為揾錢啦
真心唔識整圖,我真係唔係財經人,但我真心想問,如果apple 無客咁點,麥當勞kfc無客咁點,無客就緊係蝕囉,所以先想入舖轉市中心,我真心唔識無客會點,即係絕症無得醫會點,死囉。btw,會試下整理下,試下整圖表,thx
關於40萬到,所以我所剩收入會再放返入公司,填到82萬為止。如果唔得,咁就計返比例啦,我無所謂
。。。。你講呢句我真係有啲驚訝,冇客既話係應該諗新product, 係邊方面減開支,邊到做宣傳吸引人流,你會搞啲話動去收新客,而唔係一句等死對投資者咁不負責任,好老實講,就咁睇你講都知你冇咩經驗,10萬都可能仲有機會籌到,80萬真係好難,所以巴打你都係靠自己喇,俾得80萬你都係想搵錢啫,冇人會俾80萬你去做尋夢既生意,80萬係香港搞都搞到,仲要烏克蘭經濟差,政局唔穩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞