Reddit人整嘅香港政治光譜圖

338 回覆
2067 Like 28 Dislike
幾準確
我話個表呀
個表越右邊=越本土
越近右下左上就係越激進

我理得你學術上點分
講緊個表點分呀
成班人9唔搭8
總之個表右邊係本土
左邊係大中華膠

同咩計劃經濟資本主義無關係
對第一row既民主陣營不太認同,很多都是差不多

Protester不一定右,trump fans,沒多少個是真心

反 大白象的是哪一種人? 陳伯係反收村出身,算係嗎?
咁黃之鋒係反國教前都係反高鐵,又算係嗎?
我覺得用民族主義呢個字唔太準確

其實本質上只係一班生長係同一個環境
擁有同一文化, 由不同種族既人組成既一群人

而呢群人被稱為香港民族

我覺得更準確係香港文化自由主義
香港人係咪真係一個民族呢?
係一年前其實唔太算係

過左呢一年開始慢慢有佢既底蘊同歷史
叫做慢慢成為一個民族
本來係右下角

亡咗黨
Sor 禁錯咗負皮
點解唔係

1.將南亞既文化都加入埋所謂大雜會既香港文化
所以南亞手足都係文化一部分

2. 承認南亞手足唔係香港民族既一部分
從而希望佢地多d學習同參與香港文化
融入社會

為左目標而夾硬以公民參與黎屈一個民族出黎
我唔覺得係好事
就好似美國黑人白人
我諗佢地兩者都唔會承認大家都同係一民族
佢地就係exactly兩個民族生於同一國家
但唔影響大家都可以安心快樂地生活同做一個好公民
分析得好準好仔細
Sad but true
極權下誰都不能置身在外
圖右=本土/不問世事
圖左=大中華膠
建議大家睇本書叫An introduction to political philosophy
雖然全英文 但佢講得好顯淺 好易明地解釋左你地嘈左幾頁的野
右下
所以只要文化自由多元
就唔會驚多個民族係同一土地

追求自由 民主 文化多元
先係唯一香港民族既根
過去一年歷史 回憶 仇恨 呢d
就深化左民族感情
the martyr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞