Reddit人整嘅香港政治光譜圖

338 回覆
2067 Like 28 Dislike
我覺得未必架,獨派係講緊捍衛本土文化同粵語去抗衡洗腦教育文化侵略
有時啲外國人聽到香港人反中國共產黨就打晒飛機
懷疑連登仔一開始俾依啲人感染
唔係中外唔同
係本身左右有好多解法
唔通連登仔講啲歐美左膠=以前六七左仔咩
柒婆畫得似啲
激唔激進同左右冇任何關係
唔通毛澤東史太林殺左咁多人之後忽然就變成右?
所以話傳統二分係現代社會係冇辦法有效套用
d人成日話左膠左膠,正確黎講係講緊Libertarianism

講翻樓豬個光譜
左邊係代表計畫經濟,右邊自由經濟
上邊擁護專制,下邊擁護自由

根本冇一點同激唔激進(假設你對激進嘅定義係非法活動)有絕對嘅線性關係
如果你話擁護專制必然唔激進,咁政府肆無忌憚殺害平民又點解釋?
如果你話擁護自由必然激進,咁遊說美國加大制裁又點解釋?

最後講多次,左右二分係過時失實嘅分類方法黎,如果真係要用左右黎分政治取向一般黎講就係分成左右(經濟)同左右(專制)四個方向
激唔激進唔係考慮指標
香港PLA 同支那PLA 一撚樣啦
都係好撚想殺人
!!!
光復香港,時代革命
香港獨立,唯一出路
Libertarianism 左膠
你地睇咁多左右二分法冇用架,九成連登仔擁護既政策係左右都有

直接睇佢投共定反共就得啦
Protester

we do this again and they may listen
笑撚到我
Push notifications
選舉近了
好掂
政治右=獨裁係咩理解黎
笑左
但如果有學術 藝術 教育 出版 既自由
唔會有人特登提出所謂捍衛香港本土文化
因為香港本身賣點就係文化匯聚交融既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞