點解好似冇人制裁到中國咁

76 回覆
61 Like 13 Dislike
發唔發覺 都唔似伊朗 北韓咁 制裁就制裁
好似玩玩下咁 拖咁耐
有冇咁拎惡呀
我加咗人民幣
其實依家大陸經濟實況是如何?
你令自己國家賺到錢,國民咪當你英雄

你打中国,除咗香港人之外邊個當你英雄
錢.
制裁/ 經濟戰永遠都係七傷拳
疫情已經令到多國經濟低靡, 再發動制裁真係未回到氣.
好多國家要應對國內問題已經好需要錢
係呢個時候仲願意幫香港人走已經難能可貴
真係信會制裁中國
一個錢字
唔講奶rmb個啲,
就算美國而家仲經濟重挫緊、人又冇工開
動用制裁都要利好到自己先會落手
制裁101
unilateral sanctions 理論上保守要係該國經濟力十倍以上為有效基數
所以美國制中東小國北韓隨手做到,而制裁失敗一般會有雙重damage反噬
睇經濟規模,對中東石油小國禁住嚟屌,無壓力無反彈
金仔都唔驚啦
話事個班好食好住
只要人民條命夠賤
金仔一樣肥肥白白
有大量石頭
伊朗 北韓撚有錢咩,仲要無外商供應鏈
大把美國公司製造商都係made in China
一制裁又無錢又無貨,你叫美國人搞返工廠?
尼d係咪叫制裁返自己
美國本身已經好多債,仲點攬炒
多外資太依賴中國市場, 始終要對報復有所顧慮
但中共係紙老虎底, 你立即實施制裁佢或者會報復一部分, 但當你用更嚴厲制裁去威脅佢, 佢就會跪, 因為佢知你唔係得個講字, 參考貿易戰玩法
連燈仔可以, 用念力制裁
所以中國咁肆無忌憚囉,中國又贏
第一次世界嘴砲制裁大戰
連登吹奏先係最大嘅制裁
可惜...
近呢20年歐美既貨品入口太依賴支那, 唔少歐美公司都同大陸有生意來往 , 或者設廠係大陸
原因係大陸廠既生產成本比起佢當地生產 平60% 以上, 加上大陸人文化水平同工作模式雖然係廢, 但都叫好過 非洲同東南亞好多.

現實支那國力比美國雖然仲差10倍都唔止 , 但都叫睇齊歐洲大國.
制裁支那會令自己國家都有損耗.

錢 vs 三唔識七既香港人
你係元首 , 識點揀啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞