[又係我,隨便問]油漆佬不畏強權,期望煲底相見

1001 回覆
78 Like 14 Dislike
Btw樓主聽日生日暫停一切回答
休息一日
生日快樂
樓主生日快樂新裝修問過師傅話用立邦普通乳膠漆唔洗用5合1 都夠晒 想問下佢有冇老點我
睇你想要啲乜嘢
個個人唔同
有人唔想有味
有人有小朋友
係咪都可以防霉同無甲醛
生日快樂!!!
樓主生日快樂🎂,多謝你解答大家既問題
我都有類似嘅問題
上手業主裝修都裝左十一年,天花發哂霉。
唔識睇駛唔駛鏟底再做過同佢本身係乜油,
但就咁睇又唔覺有甩出來。

請問如果純綷想髹番靚仔,唔鏟底
應該點做?
買支除霉野除哂後直接髹番五合一就得?

菊花牌 - 牆霉救星 + 除霉勇士(無味)
https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E5%A4%A7%E7%AE%A1%E5%AE%B6/s/H1888001/%E5%AE%B6%E5%93%81%E5%82%A2%E4%BF%AC/%E5%AE%B6%E5%93%81%E5%82%A2%E4%BF%AC/%E5%AE%B6%E5%B1%85%E6%B8%85%E6%BD%94/%E6%B8%85%E6%BD%94%E5%8A%91/%E6%B5%B4%E7%BC%B8-%E7%93%B7%E7%A3%9A%E6%B8%85%E6%BD%94%E5%8A%91/%E7%89%86%E9%9C%89%E6%95%91%E6%98%9F-%E9%99%A4%E9%9C%89%E5%8B%87%E5%A3%AB%E7%84%A1%E5%91%B3/p/H1888001_S_16002592

唔該巴打

FYI , 乳膠漆一般無甲醛 (抗甲醛就另外一樣野)
反而做個底時叫佢千萬唔好用"光油"做個底, 勁臭
用樓主上面有提既 "水帥拿" 好D

但光油就防霉好D....
論價錢,係未愈右愈貴?
請問屋企剛裝修後不久牆身出現裂痕,可以點搞?
問過裝修師傅佢話,遲啲再叫油漆佬油多浸

另外想問呢隻修牆寶好用嗎
YES
11年
我通常都會叫剷底重做
執灰
髹油
其實冇話邊一隻好用
桶灰係隻隻差唔多
主要係睇抵唔抵
樓主 你好我想問上一手間房用咗牆紙,我可唔可以就咁滅走啲牆紙同紙底 再自己油一層面油 係咪用5合一? 唔該你
搣完要掃返施拿批返灰
最常見多數係用料問題
如果樓齡太高
就可能係樓宇結構問題
手工多數係即時會見到
如果你話兩年前裝修完
我建議你住多幾年先裝
唔好晒錢
如果我報就大概6萬2啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞