【末日生活】《病港II》(6)

1001 回覆
879 Like 7 Dislike
「都係一、兩個零月前嗰個女仔好睇啲。」附近的貴婦談論到。

「前個星期,有個男仔都幾好打啊。」

「感謝各位來賓收看,下場賽事將會喺一個小時候後舉行!」女司儀宣佈後,觀眾席的貴賓一個個離座。

我見可能知道牧師下落的蒙其薩德,都返回到出場的大門後,便下意識地想追過去,卻被競技場上盜賊發現。

「喂!企喺到。」

「......」我站在原地。

「想去邊啊,出口唔喺嗰到。」盜賊們很嚴謹。

「想搵佢簽名......」我回答。

「競技場無簽名宜種事,你以為有錢就可以亂走亂行啊城市豬!?」盜賊極其憤怒,眼神像要把我宰了一樣:「你、你哋不過係隻......」

「喂~雷威,又唔好對我哋嘅支持者咁無禮貌~」蒙其薩德可能聽到吵鬧聲,於是從門內折返了:「宜位客人想搵我簽名?當然可以,我係競技場之王,點可以少少要求,都滿足唔到一位小粉絲......」

蒙其薩德龐大的身軀,慢慢來到我面前,並向橋上的同伴張手:「拎枝「筆」俾我。」他刻意在筆字上,加重了讀音。

「噹」上面的盜賊掉了把小刀下來。

「客人......」蒙其薩德握起小刀,指住我全身上下每一個位置:「你想要我簽喺咩位置?」

「如果係喺皮肉上,就唔需要。」抱手的我,答。

「咁真係可惜嘍~銘落你身體上,先夠刻骨銘心。」蒙其薩德掉下小刀,轉身離去。

可能事情不會太順利。

轉另一個方法問好了。

在蒙其薩德背影沒入門後,我都拂袖而去。

「嘿,佢喺面具下面肯定嚇到唔識反應......」橋上的盜賊輕笑。

「呢啲城市豬,唔值得提~就算薩德佢唔係我哋自己人,我都好尊重佢,至少佢係真真實實咁殺人,搶奪佢需要嘅一切,如果唔係大河孝落咗規定,我真係好想殺死呢班城市豬......」其他盜賊回應。

「點解大河孝同馬谷川佬大,要將我哋寬恕營整做一個咁嘅地方,去服侍夕鯨國班天環人?我真係諗唔明,佢哋以前劫獄都直至衝入倖存區,幾勇!」
「唔知呢,由唔知幾時開始,佢兩個好似唔再在意酒同女人。」

看完一場單方面的虐殺賽後,我還得在堡壘裡逛逛,一方面希望再遇到那位蒙其薩德,另一方面則是暗暗記熟地型,方便隨時逃脫。

除了剛才的競技場外,這裡還有很多不堪一提的事。

我在堡壘一間酷似岩洞的酒吧,點了杯酒,去跟酒保混熟,順便了解下這裡的情況,得知到寬恕營的事情。

基本上,地下世界不能見光的事,都能在這個堡壘找到。

你想體驗殺人的滋味,有。

你想體驗人肉的味道,有。

你想拍賣人類的自由,有。

聽說被拐帶入寬恕營的,多半是夕鯨國的少年少女,一些被黑工騙過來、一些在外面被強行拐帶、一些被父母賣上來,總言之,每個月就會有十多名少男少女,被帶到這座高山上。

他們平均壽命,就只有三個月。

「你識得蒙其......」我全名未說完,酒保已經自動答上。

「薩德?當然識,佢係寬恕營嘅「競技場之王」,算係我哋嘅常客之一,不過客人你係城市嚟?唔建議你同佢行得近。」酒保帶笑提醒。

這位酒保先生是盜賊的一伙,但相對他的同伴,就好脾氣得多。

「佢似生人勿近咁。」我說。

「佢個人頭值咁多籽,警覺性當然高,要同佢做朋友?除非你都係大惡人,呵。」他擦擦杯子。
唔係咁易的
yes
一個月前個女仔係艾匡
墨B可唔可以講多次 點課金
我就唔信完左病港II之後唔會返翻去v14果個宇宙
welcome to 夕鯨國deep web
都係一、兩個零月前嗰個女仔好睇啲。」附近的貴婦談論到。

rain廢時?
無野 自膠
應該個好打嘅男仔先係
9成9
男仔就青茶
係喎
不過我諗佢有主角光環一係匿埋咗一係走甩咗
可能係破佛
付費表示:
中咗幾多
點解艾匡會比人捉入去打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞