有冇巴打聽過安聯收益及增長基金

63 回覆
4 Like 33 Dislike
是咁的,之前有問過儲蓄保,畀各位巴打怒屌。我自己做過下功課,似乎又真係爭緊啲。跟住上網再搵下產品,又搵到呢隻基金。

佢主打係高息中等風險投資,我見個分析係話佢會透過賣資產,即係派本金去維持個派息率。但睇返過去基金表現似乎又唔錯,加上主力買北美資產,算適合我拒絕支共嘅心態,想睇下各位有冇咩意見? 但我上網睇唔到入場費幾多...又唔係好搵到個認購費用...

有冇巴打可以講多少少...
https://rich01.com/fund-name-aa-at-acc/

基金名稱後面的英文字母是什麼意思?買基金該選擇哪個級別?(A、AA、AT、A2、ACC、N、P…)

好似最少$2500美元
呢隻都算唔錯 好處係市況唔好好升都好 因為做見呢隻會做期權出入貨 但個市大升時會升得少
你係咪想做資產轉移 揸美金?
有分別?我長遠都想換美金,但想有啲收益
我網上睇都有講過佢地會買垃圾債,但似乎應該係有策略地買...
好難明

我以為就咁得一隻,佢安聯都分好多種,AM、AT、Amg2

我剩係聽過Benz AMG咋
買過,好易賺息蝕價,你3月買就抵,依家自己諗
就係自己唔識投資...
要唔要不斷睇住,幾時買賣?
係咪即係等個價跌下先考慮入呢堆ETF?
當美股買?
唔係唔買得,不過唔好當佢咁安全
我唔知你果隻係邊隻啦
但有blogger 曾經睇過吓佢另一隻
https://kano26.blogspot.com/2020/04/oef-ab-income.html?m=1

咁你要學佢咁睇下隻gay金買左d乜
再google 下高唔高風險

你講到佢會派本金,姐係有roc 咁呢隻野會越派個價越低,你自己要識計,係唔係咁抵(誇d 咁講,佢派50%息,roc 得1%,抵!佢派10%,5%係本金,姐係佢收益得5%,咁就未必抵)

如果隻野roc一年比一年多,息越嚟越少/打和,你最好唔好買
買左一年多啲、面價賺少少、賺左12個月派息、最主要都係想揸美元資產搏佢脫勾。
唉diu,咁複雜
當走資?
鬼叫你揀oef咩
話說隻野認購費好似係5%?
你又要收益, 又要增長
做咩唔買 ARKW ARKG ARKK ARKF?
開個firstrade又快, 又離岸, 又免佣, 又美金
ft由ib入錢落去有冇額外收費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞