冇BNO既大家 , 智利都可能係一個出路

161 回覆
104 Like 7 Dislike
日本野本路唔難, 最重要係識日文. 又夠毒, 可以一試.
如果搞日本野我覺得stay係日本搵人係智利果邊搞仲好
容唔容易溝女
2邊玩法唔同.  同埋本身日文N1, 又想學埋西文.
去到日本當然好, 但智利做PLAN B 1年拎PASS PORT. 我日本無特別SCHEME 要3年先拎到PR.  預5年入藉.  

同埋本身去南美機票都唔平, 如果長居就可以當東南亞咁玩. 係開心既. 
樓主,厄瓜多/巴拉圭點睇?
係咪好多智利鮑魚食
你個良民證攻略最尾有bug喎,人唔係香港點去民政局宣誓
我講一講我既經驗啦
果陣我返左香港,就順便整埋
1.去智利駐港領事館叫佢出封信話我要申請入藉需要良民證
2.去警察總部申請良民證,要等3-4星期,搞掂會寄去領事館
3.領事館email通知我去領良民證,當時我已經返左智利,就叫左我哥去,我寫左授權書
4.良民證要拎去民政事務署宣誓
5.再拎去高等法院加簽,呢兩個步驟都係我哥代辦.
6.DHL寄比我
7.我收到後再拎去智利外交部翻譯,又要幾日時間
8.連同其他必需文件一齊拎去chile atiende 申請
我估係日本2戰前係巴西同智利有好多係留居有關掛....
前兩屆青森山田贏全國高校選手權, 個主力左翼都係智利人, 細個就黎日本讀書, 揀最強訓練最克苦既青森山田讀
不過始終拎唔到日本藉, 返左智利, 睇佢ig 都仲係用日文講野, 著佢踢日本個隊既衫
秘魯都出左個日裔總統

日本人當年2戰唔搞澳門其中一個原因都係葡萄牙同巴西
智利JJ 又上水 好耐無見
¡Hola! ¿Qué Tal?
我之前同個fd 去旅行 扮講日文
個fd本身又高 一出街放學時間百幾個妹好圍著佢當景點
智利環境好似幾好
但有地震又講西班牙文
感覺唔多日本妹
搭飛機你預都係比較長時間同埋要轉機,治安方面,只要你行事低調,一般黎講係安全

以首都黎講,我圈住呢啲地區治安都算好好
BNO係智利申請居留比特區護照貴一兩千hkd,印象中
點解唔考慮小本創業?租金係香港十分之一咁濟
分享多少少,我本身都有餐廳,雖然價錢唔係話好平,但一般係智利既餐廳,係唔需要點等位,好多都有自家既停車場,你係香港渣車去食餐飯份份鐘泊車仲貴過你餐飯,同埋你會感受有個相對熱情同好既服務態度,當然主因係侍應會有貼士收,一間好生意既餐廳侍應收入係可以過萬hkd,如果以一間試試正正既西餐食同樣既野,例如鋸扒,意大利餐,香港起碼貴一個double,同區同級既餐廳一般價錢都係相若
運費都蝕鳩死
香港咁低水都賺唔得多
個邊窮咁多更加唔敢想像
咁撚僻不如住馬拉算
起碼講到英文
馬拉個十年無永居又奶共, 智利親美潛力高好多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞