冇BNO既大家 , 智利都可能係一個出路

161 回覆
104 Like 7 Dislike
自我介紹下,我係智利生活左10年既香港人,本身呢度係好少好少香港人,我都想呢邊會有多一d香港人

雖然而家智利因為疫情太嚴重而封左國,亦進行緊全國隔離,經濟亦都受到重創,包括我既生意,但呢兩日開始確診數字有所下降,希望係不久將來國家會解封

我地擁有既特區護照,可以免簽證入境90日,然後可以網上續期多90日, 係呢一段時間內你地可以決定日後既去留,以下係比較可行申請居留既方法,擁有5年既長期居留就可以申請入藉

1.勞工合約居留
當你係呢段時間係當地搵到工,而同僱員傾好佢會同你簽一個兩年既勞工合約,你就可以申請2年既勞工合約居留,當然你要為佢工作兩年,兩年後就可以申請長期居留,長居到手後就無限制你係當地既活動,一般權利相等於智利係
智利唔係李連杰個老婆咩??
2.投資或創業移民

我當初就係用呢一種方法申請居留,你要提供一個創業計劃,資金既來源證明,亦無限制最少創業資金,當初我申報3萬美金,亦可以直接買入當地公司股權,呢種簽證會有一年既臨時居留,一年後就可以直接申請長居
師兄教路點樣學Espanyol 最快
3.退休或者有被動收入(例如收租或公司分紅,股息等等)
呢一種我係兩年前睇就只要你有大約60萬hkd,或被動收入10000hkd,就可以申請,一樣係一年既臨時居留,之後再申請長居
智利響南美黎講應該係算比較發達
係當地生活,全西文環境
巴打當初係個邊創業?
我上年都有睇過
不過唔肯定個流程應該要點做
智利JJ巴打
咁唔係所有人都可以喺全外語環境就自自然然講到嘢嘅
想睇下平時喺嗰度點練口音同語法咁解
呢個係香港有被動收入都得?呢個scheme對智利有咩so
例子:例如你要開一間鋪,當你賣雞蛋仔,我地搵會計師行或者律師事務所,我有相熟,可以用中文,幫手成立一間公司,再去稅局開一個稅號,另外需要你既資金證明,你可以將錢用西聯轉到當地,提款既收據亦可以當做資金證明,同埋一份創業計劃書,例如講將會係市中心開一間雞蛋仔店賣香港小食,會用30資金 ,到時會請4-5個員工等等,律師行會將會翻譯做西文,連同居留既表格寄入去移民局
嗰個你有陰毛嘅係利智
有幾多人肯去呢D 地方
多餘
咪死死氣留係香港
因為佢問點樣最快呀嘛
智利用英文溝通ok?
你係當地生活就會有消費,有消費政府就自然有稅收,而唔係個政府倒貼你
智利有冇話雙重國籍既問題
純粹係覺得身為香港人點都要做番一d野,比大家多一d參考,選擇
可以雙重國籍
60萬就得? 咁我去退休算. 留係智利好過去旅行.
智利西班牙話口音超重
不過消費真係低,去住一排再考慮都未遲
會唔會歧視華人歧視得好嚴重?
其實我覺得絕大部份人都有善,你點對人人點對你咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞