國安法列明縱火、破壞交通工具、傷人等均為「恐怖活動」 最高可囚終身

494 回覆
85 Like 178 Dislike
係唔係要篤哂班唔帶口罩嘅廢老?
武漢肺炎帶菌者都有罪
有外國護照,已經拉得
咁特首可引渡侵侵來香港?
同香港有引渡的國家
你聽日記得出去喎!知唔知道?
送你返大陸折磨你條含家產就啱架啦
係咪中共犯法
即係係高速,壞車,都要10年
但係反送中嘅人數多
你係用咩嚟比較先
如果冇150 會唔會仲多喎
第四十六條 對高等法院原訟法庭進行的就危害國家安全犯 罪案件提起的刑事檢控程序,律政司長可基於保護國家秘密、案件 具有涉外因素或者保障陪審員及其家人的人身安全等理由,發出證 書指示相關訴訟毋須在有陪審團的情況下進行審理。凡律政司長發 出上述證書,高等法院原訟法庭應當在沒有陪審團的情況下進行審 理,並由三名法官組成審判庭。

高院審案時律政司話唔要陪審團就唔要陪審團
淨係第5條咪得囉 洗撚頭4條咩

第六十條 駐香港特別行政區維護國家安全公署及其人員依 據本法執行職務的行為,不受香港特別行政區管轄。
持有駐香港特別行政區維護國家安全公署制發的證件或者證 明文件的人員和車輛等在執行職務時不受香港特別行政區執法人員 檢查、搜查和扣押。
駐香港特別行政區維護國家安全公署及其人員享有香港特別 行政區法律規定的其他權利和豁免。

大陸公安係香港無王管,任意做乜都得
冇分別
乜你覺得犯國安罪而坐監嘅同一般犯其他罪嘅生活一樣咩?
唔會話有死刑但係會打到不似人形。
李旺陽、劉曉波都係咁,前者打到殘廢,放出嚟又最後被自殺,後者直頭落毒毒死。
阿伯冇得再吐痰
第五款模糊到隨時冇不反嘅集會都包
第六章 附則
第六十二條 香港特別行政區本地法律規定與本法不一致的, 適用本法規定。

新法案凌駕所有香港法律
急不及待做個好市民
老實講真第一段真係唔明
第二段,社經地位高的前終審法院首席法官李國能話特首指定法官處理國安法有損司法獨立。你拎呢個例子黎講冇意思,因為個例子係基於唔聽話佐咁耐(反送中)

最唔認同最唔認同你最後果幾行,覺得"大個仔" 都唔會溝通到, 今日唔知聽日事,前景係無限量既,因為一句絕望,所以all in?
想問係唔係真係咁急先? (真普選) 之前都冇架啦 日子一樣咁過
突然all in係因為有需要定意氣用事先?
我覺得後者比較多
傳染病病原體?
個國家紙造?
上一代就係咁既諗法,香港就中左回歸大伏

個個諗著47年我都死左,未死都退休去外國享福,香港點who fucking care

完全以下一代既命運換取e加一時安樂
大陸有網絡長城,係咪已經算嚴重影響網絡行為,係咪可以拉哂成個中央政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞