國安法列明縱火、破壞交通工具、傷人等均為「恐怖活動」 最高可囚終身

494 回覆
85 Like 178 Dislike
條文提講追溯期,但你信唔信無追溯期

第六十五條 本法的解釋權屬於全國人民代表大會常務委員會。
到時再加返追溯期都得
借個位嚟!

今日之後,呢個channel唔知會唔會消失?
https://lih.kg/2087210

呢個Channel 係國安法推出當日出咗條片講國安法!
我地要支持like爆呀?
寫撚明咗國安法只有律政司司長可以告,無私人檢控
2下話
本身破壞交通工具/縱火係犯左一條法
「為逼使政府。。。」而破壞交通工具/縱火係另一條法
咁點審?邊個知?
現行法律有冇啲類似嘅概念?
日日係屯公撞車果d黑暴等坐監啦
第二十一條 任何人煽動、協助、教唆、以金錢或者其他財 物資助他人實施本法第二十條規定的犯罪的,即屬犯罪。情節嚴重 的,處五年以上十年以下有期徒刑;情節較輕的,處五年以下有期 徒刑、拘役或者管制。

即係捐錢做家長、可能課金俾蘋果同612都有機會俾人拉坐監
仲要無陪審團
複雜情況,送中處理
唔係講笑,內文真係咁寫

但唔驚得咁多,聽日早啲起身好過
指出政策問題、社會問題都可能會令人憎恨政府
其實遊行都係嚴重干擾交通,所以都可以入得你
屌你
係無喺境內都拉得檢控得呀
可以叫國際刑警拉嘅不過有冇人show 就另一回事
諗下國安部門去他國執發時,他國會唔會比執法權/刑事豁免權先啦
七一遊行嘅街站
你依家分裂國家

好行唔送
新疆集中營就係咁嚟
其實人地隔離國家既法例做咩個個咁緊張係度研究

第四節 勾結外國或者境外勢力危害國家安全罪
......
(四) 對香港特別行政區或者中華人民共和國進行制裁、封 鎖或者採取其他敵對行動;
.....

眾志、袁弓夷、肥佬黎高登
簽過網上連署既人都有港共睇你唔順眼時隨時郁你既危機,要你低調做順民
香港人你班撚屌,有得搞哥陣唔搞?
又要內鬥內亂,一路保持花式送頭,
國安法來了!聽日等睇你班傻閪點死!
我就揸住本外國護照,係屋企開住冷氣慢慢食花生!
香港人唔配有自由!
手機有輻射
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞