想買部新手結他送俾女朋友做生日禮物,求各位指教。

46 回覆
1 Like 16 Dislike
Ok thank you
我自己覺得撇除啲大牌子
uma係新手結他黎講性價比算高
我自己係啲旺角樓上鋪買 上網search頭果幾間
只要講你想要咩 有咩要求 budget
啲staff都解答到你
但最好帶埋你女友上去試手感各樣野
驚佢放棄嘥錢啫千零二千都得
幾百蚊連Squier都買唔到
air guitar 最化算
都係木結他?高手?
普通自己玩下,彈下伴奏咁啫
花心三支木結他你點分配
我有支魚絲木結他第一次學結他個時送傷痕纍纍、聲好差了 想丟但又不捨

而家主要玩澳洲牌子結他、Ashton網上介紹唔多但我覺得質素唔錯。

想買支魚絲練下
但又想玩電木 想試電結他但而家玩得好屎
玩下民歌掃下chord咁
又怕買結他俾老豆老母小柒 而家有兩支
師兄budget幾多,我有支classical想賣
唔好啦
我好麻煩要好鍾意先得
結他係一支支唔係一部部
巴打
我依家同你以前個情況一樣
買咗支幾百蚊嘅古結
發現又難聽又難彈
筆直冇你咁多
可以有咩選擇
我嗰陣直接走去尖沙咀通利試
自己訂個budget,然後叫staff推薦吓
試上手睇吓鍾意cedar定spruce嘅聲

冇記錯幾千蚊左右通利都有啲選擇
yamaha aria alhambra takamine 都應該有

我嗰陣揀咗jose ramirez,咁啱遇到一支125週年版,學生琴價錢但質素唔差

記得揀一支啲弦線貼得來唔會有buzz嘅
帶把間尺去度吓
第12個fret high E 唔好高過4mm(最好3mm左右,但平model有時手工冇咁好,4mm以內都可以接受)
太高初學者會好難按弦
你自己重皮買taylor
再讓左而家個支木結俾條女啦
上淘寶啦 Baby Taylor 都要2000 , 雖然已經係垃圾
850 F310 都好似要900 講緊係入門之中既入門
利申: 一換就614Ce
買咗支Anuenue M2了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞