想買部新手結他送俾女朋友做生日禮物,求各位指教。

46 回覆
1 Like 16 Dislike
主要想部結他細細部,弦距短啲好㩒啲,啱新手嘅。

應該會揀旅行結他,38吋應該好啲?佢身型唔算高大,太大部怕佢彈得唔舒服。而34/36吋又細得滯。

Budget大概係$600-850左右,免得因為佢三分鐘熱度而嘥錢。

有冇高手可以推介下型號同舖頭感激不盡。
越細越貴wor ching...
幾百蚊你唔好買算啦
ukulele算啦
你八舊全新真係難啲啵,仲要唔係Standard size
一陣買枝垃圾番去玩死自己
依個價位一係二手,一係雜牌
有冇結他佬frd同你去睇呀,騙徒手法層出不窮
Journey instrument 幾千銀
有心玩玩住ukulele 先
一開波就買結他手痛又無人教會荒廢
一支單板結他起碼$1000起跳
通利最平個枝都要千幾
之前柏斯開倉都仲有幾百蚊支

不過質素就唔知啦
不如正正經經買支二手taylor gs mini
幫你睇過carousell大概3000左右
之後唔啱玩再賣返出去
keep得好唔會蝕好多錢

我自己初學古典結他嗰陣買咗支幾百蚊嘅
用唔夠兩個月就頂唔順
最後都係買咗支萬幾蚊
一學就十年

結他真係唔好慳錢買平嘢
買得唔好結果唔會有心學
到時咪仲浪費
其實較低個budget都係驚半途而廢,嘥晒啫不過都啱,買個質素好啲嘅真係會學得好啲。
如果budget加到去$1200-1500左右有冇好介紹
冇乜點留意旅行結他,唔熟行程,對唔住
我本身係想送自己舊嗰部epiphone pro 1俾佢嘅,不過佢嫌大部
自己都有玩不過都係人哋幫手揀,而家用緊嘅Yamaha LL16都係人哋帶我買
Taylor $3k up
我都想有個送結他一齊玩的男朋友
睇下個女仔有幾大恆心
只係怕放棄
MY20 - 36吋桃花心木 - NT$ 6,800
https://www.anuenuemusic.com/tw/acoustic/MY20
Budget預鬆啲 買枝Baby Taylor
Yamaha f310
36吋旅行結他aNueNue比較好,有針對細size特別設計。上面有人介紹MY20 ,$2000唔洗已經有solid top。

Taylor同材料但係貴一倍,結他本身唔值,但係放出去可以收得番一半。

好唔好彈要睇你邊度買,買錯左有問題要比人整最少要5、6百。
幾百蚊買ukelele啦
我有支結他多 standard size
買左5年 鋼線 電木 買果時$1800
75%新
你岩既 $600 出讓
可以睇睇台灣牌子Uma
自已買左部9xx 琴頸薄弦距低 岩新手練下
最低限度用黎練好個bar chord先買2,3千果d啦
聲黎講呢個價錢算係咁
呢枝正 推
More details
就係驚佢唔夠恆心放棄咗就嘥咗部結他
浪費左就你玩
平平地買枝二手Yamaha c70古典俾佢練下手感先
我已經有三部
佢頂得住Acoustic guitar嘅痛啊,係嫌大部啫
用多少少錢買部Anuenue算,唔用都可以賣,唔怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞