(Gym撚)有冇人考過ACSM/ACE/NASM/NSCA)?

94 回覆
4 Like 0 Dislike
真,但好多pt都考nasm多班上又快又抵
其實邊間個牌唔太差又有中文教呢?操咗幾年野發覺自己好多基礎野都仲係差少少咁,想教fd玩又好似好難好清晰俾到指示人咁,想認真學吓d基本功,fit總個d又掂唔掂?
睇你有幾需要ncca,再唔係就照讀之後有需要個時就補多個有ncca嘅牌
fit總個d我都有讀,都幾多係參考acsm,我覺得教d野幾basic,但你話要教你點俾指示人,我覺得fit總嘅 advance同 resistant都未必好教到你, foundation更加唔好講
我都諗住遲少少喺加拿大教
見到你地話香港讀nasm 會唔認證有啲淆底
最終你會揀邊個讀
但係上面唔係話香港讀nasm mcsf 外國唔認可?
https://www.sportsrec.com/361829-how-to-become-a-certified-fitness-instructor-in-canada.html

我見佢呢到話nasm 同nsca 都接受
不過唔知係咪需要ncca credits
好驚比咗成皮嘢跟住唔認可
想問下ncsf 續牌果啲除咗重新考試仲有冇其他途徑?
我見就ncsf 全球都受
nasm 得北美
感覺好似ncsf 著數啲
可惜香港上堂啲時間我要返工
所以煩緊
你而家考緊邊個?
我當初其實都諗住考nasm 嘅
不過而家見到ncsf有多一嗰選擇
另外想問下nasm 續牌佢話可以讀佢地啲course 可以唔洗重新考試
但係佢果啲course 香港都有?
大概讀乜
如果唔係諗住係健身呢行發展
純粹想自己係操嘢呢方面了解多d學多d
係咪應該揀nasm嚟報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞