(Gym撚)有冇人考過ACSM/ACE/NASM/NSCA)?

94 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打加油 幾時考
本身有無咩exercise science 背景先 有嘅應該好少少
想問下巴打 其實 如果ACSM CPT 同 NSCA CSCS 都讀 當然逐個逐個讀啦 會唔會覺得好晒錢同時間
nasm international張證書係冇ncca嘅印章,而nasm 本身個張係有
當然唔係話有印就有,冇印就冇
ncsf個張都無,但係ICE 上佢係有NCCA認證
另外你可以上ICE check埋其他
https://www.credentialingexcellence.org
唔係因為有冇分international而係佢本身就冇分拆出嚟,亦都唔會因為咁樣而影響佢嘅認證,我相信如果nasm international肯申請個認證都可以有

至於點樣申請到個認證就留返畀其他師兄解答
唔係我推斷呀,nasm =/=nasm international,個認證係ICE個到有寫,同埋即使你問香港代理個間,佢都唔會答你佢地international cpt有ncca認證
咁當然你都可以話唔信ICE嗰度嘅
不過如果你喺香港教,其實乜都冇所謂啦,入場證啫
不過如果海外教嘅話就搵啲喺當地有認證會好啲,始終要跟返當地文化先搵到工
明,我都係fyi UK係接受nasm international,
梗係唔會寫佢冇嘅嘢,只會寫佢有嘅嘢,你係nasm enroll cpt會寫明包NCCA ,而international 就無寫咁囉
你可以參考下台灣或者係東南亞其他地區攪嘅nasm international cpt
其實如果你唔係喺美加地區,其他地方報都係冇
師兄你報今期ncsf?唔介意留個tg 傾下ok?
ncsf都有cscs,不過聽講唔多好(未fc)
有無考慮過ACE?
whatever la 雞極都叫4大,所以報咗自學,準備年尾考,重點係touch wood要走,我去邊都有得考,而我都報埋ncsf,想親自了解下個cpt係乜料
ncsa cscs係呀,但我唔記得邊間嘅cscs要bio同degree底,你留意返
我暫時未諗nsca因為佢個考試係要交示範短片
如果你想讀nsca cscs咁讀nsca cpt都好嘅,1黎同機構,2黎你之後個d學分唔知有無得share
yes,我自學ACE and ncsf
yes,香港上堂個個, 其實我報呢個ncsf都係打個底畀自己咋,因為如果我報ace嗰啲考試雞精班都要幾千蚊,咁我而家考到個牌,1嚟打好底2嚟touch wood ace炒咗我都仲有個合國際資格嘅for我出去外國都見得下人
我自己其實對ncsf有啲保留嘅, 始終都係新,出面點睇真係唔知喎,咪當打個底囉,呢啲嘢有學貴冇學錯嘅,真係唔好嘅咪唔續囉
我當時都有諗過但係唔記得咗乜嘢原因打消咗呢個念頭,唔記得咗係唔係要有cpt先可以讀cscs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞