sigma 24-70 e mount 入塵問題

57 回覆
0 Like 1 Dislike
因為我想要2.8如果買f4 我買返sony 24-105 會好啲 對焦好快
所以呢加又偏返向24-105 了 好忐忑
係呀 就算唔影響 你見到一條/一粒都好難頂 同埋呢枝sigma24-70 都好大粒
我平日影風景同女朋友多 定焦我都揀好哂 呢加想要枝Zoom去旅行/平日影風景 本身用17-40 有啲假合焦 放大黎睇走走地焦 所以就諗sigma24-70 2.8 /sony 24105 不過呢加又偏向24-105 多啲
暫時唔覺有
開心使用中
35 諗住入sigma 35.4 art e mount 不過呢個唔急住...想入Zoom先
35 1.8 本身都貪佢細枝又輕 不過用黎影人 嫌佢唔夠淺景深差少少咁
都岩所以暫時唔諗35 住
我支持入sigma 枝35/1.2,35一係2.8街拍,一係盡大光圈1.4-1.2盡大光圈影人
35我覺得最盡接受到影人像既透視變形
以前我都係咁諗35 影人唔靚
但用用下50發現香港呢個地方太細有時連50都有困難,想影人加景退後兩步已經撞牆
而且拉長距離影好似cut左成條路咁d人唔敢過,搞得耐都唔好意思
再加上香港d樓細,35完全係私房利器,影室內big day都好好用
我自己入左兩枝都係三陽35/85,菜仔d色contrast 大覺得影風景好d,泡菜枝色淡d似gm味
當然無需求就算自己個人心得
samyang枝35 如何? 我有55.8 有時去cafe 太近了好難影
平靚正
如果同sigma 35.4 art比 你點睇
聞說要買就買35.2 sigma
好重成1.1 kg
我之前求輕便, 買左B40
點知afc eye af 用 F2-F2.5 中焦機會50/50, 要收到2.8先穩定
我影小朋友多,唔穩定就賣走
所以的起心肝入支sigma 35mm art F1.2 玩
成像真係好正,好sharp 夾73/R4 又準焦
對焦速度同2470GM相約
但真係好L重
多謝分享b40 正在有Marco 但好少聽人講走焦唔知會唔會個別問題 不過佢都唔平

本身初初買完相機買定焦既目標係 sigma 35.2 art sony 55.8 sigma 85.4 art 不過太重了呢加買左sony 55.8 同 samyang 85.4 所以35可以再睇
我都煩惱緊35 ... 35 1.8 好似好普通咁,冇話好sharp又冇話發色特別好
手上又得支wide zoom 係AF , 想買支標頭AF 可以懶下同用下A73 嘅追焦.. 好難搞
無反應該唔會走焦,之前已係度同其他用緊b40既巴打相認左,應該唔係個別問題

原本買B40放支55,點知支B40走左半年,支55仲係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞