sigma 24-70 e mount 入塵問題

57 回覆
0 Like 1 Dislike
上網見好多評測 網友都講呢枝2470 art e mount好易入塵 有冇巴打用過 覺得點? 最近想入返枝2470
LM
睇過有人話唔係入塵,係金屬屑
主要出事係第一批鏡
之後唔清楚仲有無事
唔該巴打 因為佢性價比好高好想買 唔知香港果啲 係第2批未
想借問枝SIGMA 14-24/F2.8 E MOUNT 有冇呢個問題?
得24-70 有呢個問題
我本來都想買呢枝但龍仔出左枝28-200就果斷放棄(手上有35/1.4、50/1.8、85/1.4、70-400/4-5.6)
我呢加得canon 17-40 同70200 轉接 emount得 55.8 想入枝2470方便啲 諗左好耐買sigma24-70 定sony 24-105 如果2470 個入塵唔嚴重就偏向2470多啲
無聽過,多數睇review係英文網,係咪d fb group 講㗎
fb都有講 有啲討論區都有講 主要係第一批貨咁
如果係front element其實問題唔大,gm 嘅front element 有 好d嘅dust sealing 但係都會入嘅
雖然唔影響成像,但係見到一點好大粒既野都幾唔爽所以都想問下咁多位巴打有冇遇過 ,不過我睇左好多post都係話 第一批既鏡頭出事多
我果支有幾粒
想問下你買左幾耐?係咪真係唔影響成象?

呢個鏡身編號係幾多聽講543xxxx就係第一批
塵本身就唔太影響成像啦 除非好大粒
因為我查呢枝鏡,所以都有睇大陸既論壇,有條友果枝係得1粒,但勁大粒唔知佢有冇影響到
我本身都係想買佢
但見到入塵就勁忐忑
之後係度諗
不如補多少少去gm 好似仲好
我都係我睇左成個月都唔知入唔入好 Gm 2手都成萬同埋個最近對焦又比較遠 同埋比人嚇下 咩gm要抽獎
https://www.price.com.hk/product.php?p=222487

新GM都係萬一多DD
但GM邊位同focus都快D 利小小喎
你都有道理我用a73 Gm枝鏡同部機一樣咁貴 個心理關口有啲難過
差唔多貴4000 喎 ching, 4000 可以儲黎買其他lens。
請問邊度聽,有機過我見係547xxxx
因為多數出事既係 543xxx 544xxx 想問下大家 547好似好安全
我都明白巴打感受
雖然知道外變焦係遲早變吸塵機好正常而大部份都唔影響成像
但係見住D塵粒係面就會好想強迫症拆開清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞