[真基層]銀行低層討論區(2)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
仲有咩post請人😩😩
外行好奇問 6仔係咩
sfc type 6?
NO,grade 6 低等生物
6唔係m?
支銀做緊back office基層有HKSI 1.7.8轉落分行跑數洗唔洗teller做起?
要掛 睇好唔好彩 未做過retail
但你back office 落到分行= fg 無做過一樣
D牌又係報得就考到果類
唉就係唔想做teller先去BO再轉,點知🤦🏻‍♂️
有冇人聽過financial institution department
有無人做緊WING LUNG FSM
想問巴打個gt program close左application未
本身AML/KYC已經飽和,仲over-supply,有經驗都大把人揾唔到工,何況無經驗
二來無經驗點比20K你..........你肯唔肯減人工落13-14K做AML/KYC contractor由低做起?
你零經驗搵到份20K AML工機會接近零,agent都幫唔到你

(真心說話,唔好介意)
好似2015果排就勁好景 到依幾年都cut
係以前AML做得差,細銀行近乎無AML可言,所以2013-2015左右好多銀行狂請人做remediation
例如當年HSBC同SCB都各請二三百人去做CDD remediation,好好景
近年已經飽和,Compliance/AML已經run得好順,唔需要咁多人,仲不停炒人cut cost
現在先入行,死路一條
13k/14k agent apply左都無回音
有冇人做過institutional Business dept 分享下
咁撚陰公teller都唔請?
全部銀行都唔請人,好似public bank 仲請緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞