我是悠二.回覆一直以黎刁民丁對我及法奧的評論及你問我答(3)

1001 回覆
33 Like 18 Dislike
至於之前刁民丁一直鬧我推既Delta台達火牛.講到話台仔都唔會推.但事實上.台灣一直好推崇台達既火牛.Delta台達係全球世界第一既電源供應器.全球市佔率最高既電源供應器既品牌,只係我地Diy層面好少見.但去到廠商.去到好多商業,伺服器層面先會多d見到.人地連商業市場都會用既野.你覺得信唔信得過?
Delta少玩Diy砌機既市場.因為唔係佢地公司既風格.但係實際上都有自家品牌既火牛.你市面上大把廠機品牌都係用Delta火牛.廠機極級考慮穩定性同壞率.
台灣PTT都有推薦台達.但你比起玩開Diy火牛既牌子.例如antec.seasonic.fsp呢d一定少.但如果有人問Delta好唔好.佢地都會答你好.

另外.香港既Delta火牛.係有壞即刻一換一.或者全數退款.
我賣過近1000隻Delta.總共只係壞左三隻

另外刁民丁講過我曾經玩既QS-240既雙風扇版本.加多一把扇係呃錢
https://lih.kg/eDkpiCX

原價1風扇原版$299.我加多一把扇係.$319
多20蚊.
其實刁民丁自己都講左淘寶都要10蚊人仔一把”未計運費”
以當時匯率.港紙係12蚊.運埋運費.成堆拎過黎.我當你3蚊.即係成本都係5蚊
但我想講既係.我都唔係起淘寶.我都係同香港代理商入.價錢都係差唔多價錢
只係賺5蚊咁大把.未計其他人工
第一個Post比較熱烈同多問題.未睇舊Post.呢度係舊Post Link.各位有興趣既人可以睇返
https://lihkg.com/thread/2072040/page/1
第二個Post
https://lihkg.com/thread/2073443/page/1
Hi 悠二兄
如果打算長用(5年 or above)
唔玩超頻,呢條list ok 嗎
$7000 budget
想買埋個1080p 144hz 1ms mon,有無邊隻推薦

1 x AMD Ryzen™ 3 3300X
價錢:$999

1 x Gigabyte B550M AORUS PRO Micro-ATX (需預訂)
價錢:$999

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$620

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$299

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$629

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ GAMING OC 6GB GDDR6
價錢:$2,139

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,962
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwyMTM2LDIxMzYsMjQxOCwyNTQxLDMzMDQsMzMwNywzMzE4LDM0OTgsNzg

我覺得成7000蚊唔好再買3300X啦
仲要講緊用五年.核心數多d好d
1 x [砌機優惠]AMD Ryzen 5 3600 + Gigabyte B450M Aorus Elite + ADATA D10 3200Mhz 2x8GB
價錢:$2,699

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$299

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$629

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ GAMING OC 6GB GDDR6
價錢:$2,139

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,043
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwyNDE4LDI1NDEsMzIzNywzMzA0LDMzMDcsNzg
繼續留名等悠二請人
FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silve
有貨
唔係.真係睇型號
咁最大差別其實係邊? gpu同cpu就話好易睇得出貴同平嘅分別,但psu可以點分
中高階多數都有review睇.見到測試數據OK.睇埋代工廠.大廠就OK多數用得過

中低階牛少Review睇.真係純粹睇用料同代工廠.靠經驗同個信字
其實依家有咩牛係買得過

入門牛咪fsp hyper k 500w.平得黎起碼足夠.而且5年保

再上少少Fsp raider ii 550w / antec neoeco 550w

半模金牌.我覺得兩頭唔到岸.唔考慮

全模金牌.TT GF1 / Antec HCG Gold .兩隻都係平既.唔差

再高階d就phanteks Revolt X
準備返貨

痴線
點解唔用順豐,送貨要就時間?

因為自己司機.我各位可以跟進得好d

打個例子如果客人收到野.發現問題.我都有機會叫到司機即刻上返去幫手

而且自己司機.我可以管理得好d.咩暴力機箱事件.我唔想發生到起我身上

再者時間上都好安排d

同埋唔想用順豐呢D支共野
我所知係冇問題

呢條係我賣最多既ram.冇試過出現大問題
唔係講緊有機會唔夾底板咩
2x8gb 3200冇事(都幾confirm,因為我每日都賣緊)

2x16gb 3200有機會出事.

2x8gb 3600呢批出硬事

裝到windows就代表冇問題了
新機到!!!兩日!!

而家係加快左送貨速度
買Mon包幾多光點死點?
如果係咁.我起官網訂少少試下先

如果當我機箱Mark貴 百幾二百蚊

砌機費就一樣$80

你地接受到嗎?
ok
會唔會好唔fair咁

因為我未試過咁做咁賣野
你問代理攞貨咪又係mark up 嚟賣

不過始終其實每個人都訂到.只係我坐貨.可以即時有
零光零死.有問題搵返我
3300x係咪冇貨
同埋nr400有冇冇dvd rom版?

3300X係呀冇貨

3100 3500X都係冇

要7月中先有

nr400要dvd rom版.起備註mark低就得了
我未試過壞chopin隻牛

邊間OEM.我真係唔知.但睇spec唔差的.足火

主要你計返cpu TDP加多10-20W

RAM你當10W

SSD 你當5-10W

其他雜件當10-20W
thanks悠二
請你食白汁腸

心領了

請其他巴打食
呢幾日收到部機,d線執得幾好係個網站既 inventory 要 update 好D,早D通知冇貨就OK

知道.會再執得緊d

唔好隔太耐囉

短時間內都OK既
全部牌子
待確認
部機係你到買左2年 好用啲線好令
其實張display卡幾耐先會壞
機箱啲風扇好多塵 驚拆完唔識裝番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞