HKU space學日文點睇

65 回覆
7 Like 2 Dislike
咁你覺得第一同其他細間d既比邊樣好
個人就咁睇係覺得係為左間野既證書
定係為左考N1-5既證書
好似各有各好但又唔知點揀
好驚揀左伏既學校
唔想浪費而家既工作穩定期
有1516緊良師呢間野
師兄有冇聽過?
我淨係報左第一
其他學校你搵下舊post睇下d cm
我覺得一開始n5間間都差唔多
讀完一個學期或者一個月唔岩咪轉另一間
日經好似話教得好慢
上面有講既pasona著重聽同講但學費貴個double
不過好多人讚呢間
良師未聽過
Hkuspace/漢科/東大前都有但比較少人講

其實證書係for你搵工用
好似大j佢日文聽同講都無問題又流利
考n1對佢黎講係無意思亦都無需要而且好似岩岩pass
佢老婆日本人做完都唔係高分
個人黎講一開始搵下大間既會放心d
細間既等其他人答你
唔該晒師兄
一陣去報第一算了
個時唔係太差又唔係太好
1-5時間又驚要ot又攰都係不了
有冇咁多人報呀
報7月中堂都要入waiting list
日經,不了
push
想知有冇啲夜班 最好claim到進修基金
自問n4程度 如果冇考試係咪一定冇學校收
想chur啲 一星期一堂真係好易唔記得
利申 學左兩年 之後冇學一年 想讀返
Cuscs個基礎日語証書課程可以claim進修基金
岩岩睇左好似係N5+N4 兩樣一齊
唔想再蹝時間係N5呢D最basic既課程到...
有冇邊隻係N4>N3咁 定係可以claim錢果D得N5程度既course...
睇下有無人唔要位
唔係就要等八月
原來都有位
我好似第7定8做waiting list
有6個位係等d人決定報唔報
居然都執到位比我報

而家疫情大爆發又要變zoom
想正式上堂見面見下其他人呀
Ching喺邊間學緊?
せんせい有日本人都有香港人
個人黎講覺得hkuspace都真係一個平靚正既選擇
可以比你簡既上堂option都算多(閒日又有、假日又有)
導師教學都好認真
不過語言呢家野 真係好睇自己有冇恆心學
自己平時唔溫習 睇多啲聽多啲
幾好既師資都無用
始終唔同你學生時代日日上堂 個個星期測驗

利申:讀緊
想問下N5應該出去學定自學好?
第一日語
日本人定香港人教?
覺得好唔好
未教呀
原本7月中可以上堂而家推遲到8月1號先開始上
佢頭兩個月係日本人教
跟住就變返做香港人教
其實好想現場好聽
係屋企用zoom上堂好驚聽書聽下訓下
原本諗著疫情好少少先報, 因為真係唔想上online, 結果呢排爆到七彩, 屌
聽d識日文既fd講
出面d班好慢
自己學左n5 先
直接報n4先用再持續d錢 抵d
有冇online course有得claim CEF
依家大概讀晒四本大家的日本語既水平
狗都唔屌
要打字真係好煩
武漢肺炎快D收皮啦
師兄用zoom上堂係咪爭好多, 我都係等過左肺炎先報
我覺得係
面對面聽書當然差好遠
雖然就話唔care個價錢姐
但都想專心學多少少野
希望快d可以當面上啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞