新手想學攝影應該買咩機?

107 回覆
0 Like 8 Dislike
3k
1. canon m100 + 22mmf2
2. sony a6000 + sigma 30.4
GFX100 la
可唔可以搭單問 初哥買左sony A5100想換支鏡影相(影下人像/景深/貓貓) 可以換咩鏡 ?? 學生哥 平平地有咩選擇
呢個年代重叫人買單反嘅都係傻仔
買嚟擺 手機靚過平相機
窮人玩相機係玩鳩自己,唔好話買機買鏡,買配件都用唔少錢啦
好難影到景深 要勁近/影勁細既物件先影到 影唔到人
要玩FF機二手A72加支2870 約5千
全新x-e3+1855水貨4千幾都唔錯
sigma 30mm f1.4/ sigma 56mm f1.4
我都諗緊30 1.4 睇下56 1.4先 唔該你先
https://youtu.be/As3gZAxTYb8
呢條好清楚咁show到50同85視角嘅分別
幾中意50mm個效果!想知50mm有咩好介紹?
二手5D3/5D2 + 50 1.8 stm
Sony a5100用到?
Sony apse 都係用返sigma 30啦
二手ok 既....
新就唔好啦
鏡勉強都話用adapter 第時用得返係 mirrorless
機身就係過期科技
新手有部D3400 想加支18-140mm鏡
有冇咩意見定係有其他鏡推介?
Canon R5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞