新手想學攝影應該買咩機?

107 回覆
0 Like 8 Dislike
本身對攝影真係零接觸
但依家想認真學攝影!
有無邊部相機啱新手嘅?
其實新手咩機都無所謂既, 不過要問下自己以下既問題先

Q1. 想玩單反 定 無反?
Q2. 有無話鐘意影咩? 影 風景? 人? 動物? 花花草草? 玩具? etc?
Q3. Budget?
iphone+女朋友
菲林相機
想玩單反
主要想影風景同人
budget就3000倒?
無女
3000蚊...有D 難度

一係買部最平既body +35mm
可能考慮N記 D3400 + 35mm f1.8g 水機水鏡, around $3,600~3,800
都值得一試嫁
唔該晒巴打
但其實我想問下 單反同無反分別大唔大嘅?
好大分別呀
主要:
單反 重d, 大部d, 外形無咁討好(有d人覺得)
但價錢黎講, 同級去比的話, 單反會平d, 電又襟用d, 同埋壽命一般都長d,

單反 擺防潮箱, 用到十年係好正常既事
成像其實兩者都係差不多

但有個好重要既係, 無反 因為法蘭距短, 可以加adaptor 玩返好多中古手動鏡 可以玩返好多一千幾百就買到既手動神器
canon 新出嗰部850d,個教學mode幾好
買部低階單反學住先 學識咗再慢慢upgrade
最近買咗部二手 Sony rx100m5a 嚟挽下 都唔錯
最低限度買部有psam mode嘅相機,買無反買部輕,太重我驚你好易放棄。
你唔知有乜分別就一口咬定要單反
Z50
因為好多人覺得「大機」就叫單反
買部二手5d2加支50 1.8脆脆地玩住先
三千budget啱啱用到盡
因為有問其他人 佢話單反啱新手
想問你哋通常會喺邊度買相機嘅?
Dcf* 囉全新嘅話 二手我都係Dcf*搵
(費事俾人話我打手)
我上網見一部5d2嘅二手都4 5000
依個係市價嚟?
咁買相機你多數喺邊買?
上網買定去實體舖買嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞