新手想學攝影應該買咩機?

107 回覆
0 Like 8 Dislike
咩機都好,唔好用菲林相機,你係進步唔到架
買部好少少既無反加KIT鏡影啦
上carousell 睇睇囉,不過要check 機 check 真d
例如
Cool find: Nikon D600 FULL FRAME單反相機連 50mm f/1.8D 鏡頭 for HK$3,600
https://hk.carousell.com/p/1012664676

非打手唔係話叫你買,但可以去對比下市價先
如果D610會好啲
D600早期易甩漆
有頭髮邊個想...樓主3000蚊budget...
好似好抵,搞到我都想鳩沖上FF
用緊D3100就快十年了,不過都係影左4萬幾張左右

鏡頭就
Tamron 10-24mm DX
nikon AFS 18-140mm DX
nikon AFS 35mm 1.8 DX
nikon AFS 50mm 1.8
nikon non-ai 135 F2.8
nikon AIS 200mm F4
nikon AIS 300mm F4.5

上FFd 鏡就。。。
其實唔一定3000嘅
5000倒都ok?
依個價會唔會有多啲選擇
其實可以雙修,APSC 都有佢嘅好處
問題係個防潮箱無位了

龍仔係2018年買,新版嚟,不過成像真係好唔掂 同自動對焦係用hyper focus 嘅方式,唔係真正對焦 勁搵笨 永不錄用。。。
鏡買邊隻好?
我上網睇左d610
我見有個3800買機再送50f1.8鏡
咁其實我仲洗唔洗買多個鏡
即係我依家最好就買左個body先
之後再買個自動鏡慢慢摸熟點影相先?
睇你budget, 買部有M mode, 買支天涯鏡, 影人就買多支50 1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞