如果年過30,冇其他工作經驗,去咖啡舖學沖咖啡有冇人請?

224 回覆
102 Like 13 Dislike
清係邊到學,同你果SCA係邊到考?
你都加油💪
有冇人知city and guide 咖啡証書有冇用?
我都係初哥一名,學過一次之後自己買機玩。所以先想去再認真學下。我無謂喺度獻醜啦
姐係佢會定時定候打電話揾你?
一般搵你兩次囉問你有冇搵到工,前後口供要夾,不過你話有就得架啦
其實證書黎講我覺得冇咩用,除非你係有心係精品咖啡行業發展,投資都唔少。你睇starbucks mccafe幾時會請個有證書嘅人黎沖俾你飲,做上管理層可能就要嘅。我個人覺得咖啡呢樣嘢係要沖得多飲得多先會識,齋係產地都幾十上百個,到到嘅處理手法,風味都各有不同。就算你主打做latte之類嘅商業咖啡,打奶泡拉花都係要練好耐先可以叫做拉得似樣,所以到一句到味都係練習最緊要。你落去cafe飲野都唔會睇個咖啡師有咩證書啦。
你去外國連揾份工都有困難都去
香港教書差唔多全世界最高人工咁滯
真係佩服你祝你好運
去 chinatown 洗大餅
I also asked!!
其實刨多d文,睇多d youtube教學,琢磨一下大概原理,邏輯,成份係點,再自己落手去研究,如果你係具備依方面既潛能,再加上興趣既驅使,其實唔係難既
跟單搭問 ching有冇話見到邊區有cafe請緊人 我宜家都搵緊pt
樓主決定學咩未
喺度回返咁多位,我已經上完個city and guilds 既barista 課程,不過真係好入門
同埋拉花仲係好樣衰
玩幾日?幾多錢?
$3500
4日
每堂4.5小時
樓主仲有無沖緊呀
我上左city and guilds, 依家平日自己沖下滴漏咖啡咋
唔錯唔錯我都想報
揾唔揾到工?
Sor唔記得咗叫咩名
喺觀塘,唔算教得特別好,你可以揾下其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞