如果年過30,冇其他工作經驗,去咖啡舖學沖咖啡有冇人請?

224 回覆
102 Like 13 Dislike
其實ielts 都有6.5,唔係話好差,平時講既係simple conversation,但係同外國人溝通始終差啲
佢冇大學畢業選項揀
即係冇人會check?
師兄你對咖啡有幾理解先,如果乜都唔識嘅去erb都ok
Exactly
有人check不過唔會好嚴格
我要唔報自己有master
外國搵得多,稅率就高,其實計返起黎,稅後藍領同白領差唔多人工
冇咩經驗,只係日日飲nespresso
咁你去認識下先啦咖啡都係一門幾深嘅學問,想搵到錢都要不斷比賽不斷學野
你講得好啱。我諗左好耐自己有咩專長,答案係冇。好認同你所講要喺一個範疇入邊prepare自己去到專業水平先可以發圍,沖咖啡係我其中一個想去試嘅嘢。
呢樣真,想搵返對口嘅工唔係咁易,最易搵到工嘅係電工之類嘅工程行業
巴打你做左幾耐?係咪要平時不斷練習?
去蒲多啲cafe試多啲咖啡都係學緊野
我都知做水電更加容易移民,但係拎水電牌要幾年時間,我等唔到咁耐
Q grader 喺學咖啡生豆嘅知識。主要喺俾cafes或coffee brokers嘅人識得去分辨啲原材料(生豆)同對生豆質量評分,同沖咖啡技術無關。個course 有廿幾個試同埋要全pass先有得攞牌,你預班入面7成嘅人會炒

利申:Licensed Q-grader
巴打係純粹諗住學門手藝裝備自己
定係諗住過到去都係呢個方向?

我做左幾個月玩下咋,其實我係自己鐘意飲先走去學下,其實講真人工真係麻麻,所以真係要好有興趣先好去試
原來係咁 咁我都係揾下啲入門course taste下適唔適合自己先
我係想過到去開bubble tea or cafe
我見都唔少cafe冇自己炒豆都仲生存到,當然學多啲梗係好,但我覺得炒豆同沖咖啡係兩門專業黎, 學炒豆對比沖咖啡投入相對大好多
咁呢啲野都係commercial grade嘅野,主要都係控制成本,做老闆同做barista係兩回事黎
tea or coffee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞