中大討論區第五十四回之挽救GPA尚未成功暑sem仍須努力

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
吓,上年都係
好似leadership都係出grade
總之睇落好玩啲嗰啲就用grade
sor講錯,I mean 上年9月入嚟嗰班
唔係18-19咩,今年year 2個屆喎
有冇pf先
有啲人得一科4.0添啦
(3.7*3+4*14)/17=3.947
No,19-20開始
Ching有料 點做到
Shit
有冇人試過appeal grade
瘋狂屌鳩求你prof,prof應承嘅話就不時check cusis,就到deadline嗰陣都冇改過嘅話問下Res有冇收過個application,因為可能係你prof幫你改完唔記得遞上res
如果res話冇record嘅話就盡快屌鳩提prof
保險起見至少留2日比res處理,啫係ensure prof喺兩日前有遞上res改grade
有無人會email professor 問下自己mid term同考試拎幾多分?
我冇上過堂咁濟 睇返啲notes答你
主要分新、舊世界去講葡萄酒歷史、分類,同埋介紹下啲紅酒相關專業/學位係讀啲乜
正常每堂都會比幾隻酒你試下
之後考試會考返(blind test), group present同essay
跟住今個sem得返計attendance 同essay(變左佔8成)
所以我篇文衰左就爛 grade
想請教一下
如果Major gpa 2.8
而我不幸成為全系成績最差嗰個人
係咪真係會3rd hon grad
會唔會因為個系少人而有例外?

因為我睇中大個學則
Major gpa 2.8又未至於3rd hon
最多只係2nd low
但同時學則又話全系最差嗰5%人會3rd hon
所以好擔心...

我個系得十幾人...
啲人個個都好似讀得唔差
好似Distrubution行先......
表示大把系3.7 得second up
劉璐真心正 多得佢攞左人生第一個A
真係有但未去到大把
想問master有冇分distinction/ pass/ merit個啲
fuck 岩岩好係上上年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞