其實intern係咪廉價勞工

93 回覆
128 Like 0 Dislike
無人工仲要倒貼, 當係去旅行的心態會好一D........
有幾多INTERN只能做人地不肯做的重覆性高的下欄野,
有咩學
翻咗兩日,無嘢俾我做
原本請我翻嚟幫手做嘅project個supervisor話擺低好耐,所以靠我諗,每日招早打聲招呼就叫我自己睇下嘢,佢又好多其他project忙

每日坐到收工,究竟請禾嘅做乜,想quit
我連重覆性嘅嘢都無得做
如果是大公司做INTERN的話,正常
Workathon
佢就係睇死你想砌靚份 Resume.
我上年做intern仲到成隻狗咁
公司唔係學校,遇到有人肯教你野係好彩,人地唔教係正常。
明知你唔做得耐就唔會畀重要既野你做,唔單止 intern,其實長工都係咁。
Intern 既性質有啲似試工,如果你老細覺得你係人才,就會 mark 實你,等你一畢業就挖你過來。不過呢啲Case 係好少數 (當有工作經驗都未必做得好,更何況冇)
至於Intern 自己呢?多啲同老細溝通,多啲爭取表現,如果雙方夾既話,等於提早搵到好工,唔夾就諗諗有乜問題,等自己將來搵工時容易避開

連濕粹嘢都無得做

反而同公司做sandwich個啲就話好忙
Actuarial
少年你太年輕了,
就算無野做都要話忙啦,
職場扮工技巧來的。
當年yr4做intern定點?
你自己都對自己冇信心
人哋點會對你有信心
應該係一間間
有啲就坐成日
有啲會叫intern 做埋perm 做緊嘅嘢
總之就無一間正常
翻學到野既intern 好過係大學學埋d theory
intern 其實姐係老闆比錢你教你嘢
之前收到offer 2000一個月
Yr3做到yr4
有無考慮過expect salary 留空, or negotiable
真係學到野既intern 唔多
巴打好好彩
ibd係咁姐,其他無咁辛苦。
都係
當初我唔嫌間公司細startup,幫到我鋪R&D嘅路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞