[瑞典香港村計劃] 有興趣嘅你入黎睇睇

154 回覆
158 Like 16 Dislike
前幾個鐘頭睇到一個有關瑞典香港村嘅post,其實我覺得係幾doable,同埋可以比我地一條退路,萬一香港真係淪陷都可以係瑞典繼續生活,但係呢個計劃需要你嘅支持。

但係首先有一個disclaimer先,呢個計劃係for有興趣而又有閒錢嘅巴打手足們加入,希望集資嘅數目係塊地+facilities嘅價錢around 5700萬,再加埋繼續發展呢個香港村嘅錢,around 7000-8000萬。

當然價錢可以斟酌,畢竟我唔係專業人士,呢個部分可能要麻煩有呢方面專業嘅巴打。
但如果照上面咁計,而又有1000-2000人加入,平均分嘅話每個人都只係幾萬。

錢方面當然會建立一個私人基金會去搞,如果係夠人搞呢個計劃嘅話,我地要考慮嘅方面其實都幾多下,包括房屋,工作,娛樂。房屋方面其實我覺得方案有兩個。

首先我去咗Christie’s嘅網睇咗一下成條村究竟係點樣。https://www.christiesrealestate.com/sales/detail/170-l-78143-2004150708096298/satra-brunn

條村public facilities都齊全,有gym room游泳池公園,分分鐘仲多過宜家政府提供比我地嘅。

Plan A:我地可以全部人集資買咗塊地同埋public facilities先,之後就會分指定區域比大家,自己比錢起樓。

Plan B:我地我可以集資起返棟類似hall又好,公屋私樓又好嘅building,然後分比大家,咁就唔使煩太多野。

集資嘅數目係間接等於我地嘅living quality,咁當然如果係初期投資更加多嘅巴打會有更好嘅condition。

當然搞掂咗住之後,我地要諗嘅係工作嘅問題。我地去到個度其實好難sustain到宜家份工作,除非你份工係可以長期home office啦。當然我地衣食住行都會創造到工作機會出黎,其實基本上都可以自給自足,大家有咩技能都可以運用到出黎。

最需要嘅當然係建築業嘅朋友,我地要起public facilities同埋實行Plan B嘅工作
如果有建築設計師,建築巴打等等嘅朋友應該會忙死,但你地係我地最需要嘅人才。
藝術方面會可以做到類似英國Brighton咁嘅地方,如果有去過嘅巴打應該明我咩意思,我相信無邊個唔鐘意藝術,咁藝術界嘅巴絲又有發揮空間。
如果有巴打有閒錢投資嘅都可以開餐廳,識煮飯嘅,咁可以係餐廳度做。
當然初期都可以比巴打們係度創業,其實發揮嘅空間都幾大。
我地都可以有類似公務員嘅野,處理管理呢個香港村嘅事務,咁都可以比手足們有工做。
工種我就唔一一列舉出黎,我相信呢個地方係有無限機會嘅。

娛樂方面就會運用到我地嘅發展基金,戲院當然係必須啦,咁如果想行街都可以行手足們開嘅鋪頭。我地都可以諗下起一個公眾劇場,比大家聚集,想發表意見或者有表演嘅時候用,或者都可以用個度有嘅教堂。當然娛樂都係後話啦,我相信連宜家呢個艱難嘅時候,香港人都好識點樣放鬆自己,去到就當然無問題啦。

呢個只係我腦中香港村嘅雛形,當然都希望巴絲們多發表意見。
另外如果反應唔錯嘅話我會開返個tg gp for討論。多謝睇到呢度嘅你。
去得人地地方 就要有捨棄香港生活習慣 + 融入當地生活嘅覺悟

利申: 支持
咁多人去到會唔會俾人歧視聽落唔錯
呢個計畫係成條村買落黎,基本上目標係整個小香港出黎,所以全部都係自己人唔使擔心歧視
Support. 計到錢我狗衝 (夠的話)
其實過得去 我就覺得總會有呢d問題
真係要有決心去overcome到先好去

無可能完全同當地人隔絕
咁咪仲更加惹人歧視
如何入籍瑞典?
以下為由申請居留許可到獲得瑞典國籍的完整步驟:

申請適合自己的居留許可(受僱工作許可證、自僱居留許可、親屬居留許可)
到達瑞典後需到移民局提交指紋及相片以申請居留卡
在瑞典工作 4 年、經營業務 2 年,或與瑞典公民共同生活 2 年
滿足其餘條件後向移民局提出永久居留許可的申請
獲得永久居留許可後繼續居留在瑞典,直至總居留時間達 5 年
滿足其餘條件後,可在移民局網站提出入籍申請(網站只提供瑞典語的界面)
繳交入籍費 SEK1,500
正式成為瑞典公民,可申請瑞典護照
練功巴講得啱,瑞典人文化同埋瑞典文係要overcome嘅嘢
但瑞典政府非常支持香港人
引用返我之前睇到嗰個post嘅愛新覺羅巴打嘅link
瑞典係歐盟唯一為香港制裁大陸嘅國家
https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/eu-reluctant-to-condemn-china-over-hong-kong-law-ahead-of-september-summit/
pinned 多謝你
啫係咁,其實我就bc嘅,根本唔使諗咁多,不過想幫下巴打手足。
呢個idea其實都非常doable同埋都唔係貴。
你唔同意可以左轉離開,多謝你
要去應該係磚入社會, 全部香港人住埋一齊係非常差
人地肯比居留權你先算
唔通比過少少錢就比個居留權你咩
無錢幫唔到手
但呢個係強大的backup
呢個就係tricky位,起香港村嘅原因就係呢度,如果我地有巴打創業拎自僱簽證嘅話,其他人就可以拎受僱簽證。
reference俾你參考https://transferwise.com/zh-hk/blog/moving-to-sweden-visa
支持
希望大家可以幫推,因為終極目標係夠人集資去做呢個project!
感恩每一個比意見嘅你地
留名
呢個計劃嘅重點係一定要有咁上下人數參加,最好可以達到一個小鎮嘅規模,最終先可以達到自給自足,所以人數係一個重點。
Telegram我準備緊,大家可以留底username先。
建築法則好撚嚴,只能發展低密展
留名
如果採用呢種設計其實容納1000-2000人綽綽有餘,同埋大家嘅生活空間反而仲大,巴打可以參考。
https://www.cup.com.hk/2016/11/22/live-norish-miljonprogrammet/
支持 瑞典文幾易學 當地人英文又叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞