點解以前讀書個陣無教英文拼音

71 回覆
33 Like 1 Dislike
quay冇留意碼頭相關嘅野係會比較少見, 不過呢個字用英文做母語嘅人都未必知點讀, 所以攞黎舉下例
但係冇見過aisle...認真架
你中學老師點樣叫枱同枱中間嗰個空位
識睇樂譜係咪一定哼到個key出黎?
個音標係俾你查字嗰陣有個參考知標準發音係點之嘛
關口音咩事
係得寶魚啊
唔學ipa 點發正統音啊?除非你唔介紹個口音囉
*唔介意
對於唔係成日聽英文嘅人來講,冇學過拼音嘅人好多都分唔到啲音
好似e/ae/ə 或者 i/i:
sheet beach bad變 shit bitch bed
知道個發音唔代表你個嘴讀得出個音
但係可以畀個目標你去練
今日讀唔到可能聽日就讀到
因為英文拼音垃撚圾
英文唔係拉丁,讀音完全睇d古人心情
約定俗成係咁讀就係咁讀吹咩

我中學係要學phonics,但係根本完全無意思
你都知個字點讀,點解仲要用另一種語言寫出黎
好似用廿咩爹熱箍熱箍咁寫日文咁戇鳩
其實發聲字典起碼有25年歷史
事實係有好多傻西聽唔出分別以為自己讀啱但其實錯
同埋都係一樣工具啫,又唔難學
搭錯線
聽得出唔代表你就識用口、脷、喉發到個音,仲有d情況係聽都聽唔出

例如西班牙文r音你聽左都未必模仿到;日本人好多都分唔到英文r 同 l;廣東話好多外國人都分唔清d聲調。

原因好多係因為受母語影響,所以先有口音問題,唔係你話知道個標準就識點發,更何況有d人聽唔出,以為自己同標準一樣
um...phonics唔同國際音標(拼音)個phonetics
兩樣野系統同出發點差好遠 但係好易以為同一樣野黎
唔識分,總之係呢種
Apple /ˈæp.əl/
自從有左發聲字典之後就多鳩餘嘅system
哦...你呢種係phonetics
發聲字典係好大幫助, 但未去到完全取代拼音

其中個原因係, 你聽到未必可以用自己把聲replicate到
如果學過phonetics可以幫助自己慢慢練個發音

就好似啲人學武術 運動啲動作唔會睇完片就學到 (除非你係Marvel個Taskmaster)
將啲動作拆開逐部分學 個腦有啲概念同印象再拼埋一齊成個動作做會易上手好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞