點解以前讀書個陣無教英文拼音

71 回覆
33 Like 1 Dislike
唔覺得學英文要特登學拼音砌隻字點讀出黎

(開頭學德文係呢個方法, 結果成篇野讀岩9成但係唔撚明點解)
吓,呢個唔係讀VV?
double u 有乜問題
幼稚園同小學都有教過,細個好多時見到啲字識讀唔識解
德文除左借用法文嗰啲字, 好多字真係照字母拼埋一齊讀, 你唔識個字可以照讀得啱
但係現代英文真係唔同地方嘅字撈埋一舊, 唔睇拼音淨係睇字母估讀法可以錯到離晒譜
巴打我意思係淨係識讀,同識果種語言相差十萬九千里

同埋你問英文真係叻果 d人
有幾多個係有特撚登去學拼英文音?
根本唔需要刻意去學自自然就識讀
用砌個音出黎入手咁樣學外語唔仆街至奇
學個字點解, 同學個字點讀冇衝突架喎
唔好話英文德文, 你一樣可以讀晒成篇古代文言文出黎但唔知講緊咩

//根本唔需要刻意去學自自然就識讀//
^唔係好清楚你呢個概念點得黎

英文有個特別/ 麻煩地方就係歷史文化原因, 佢好多字根本唔係"英文"黎, 有時有個字母又唔發音
如果照字母點串咁砌個讀音, 唔少字例如quay, genre, soldier, chi-square, colleague, aisle 會讀錯晒或者唔知點發音
所以中小學生其實最好係起碼學到識睇拼音, 至少查字典都識點讀
(雖則而家字典係可以發埋音好方便)
英文冇spelling reformation都幾on9
留低啲瘀血幾百年都冇清過
因為無必要教好殖民地既人
好似好多人都冇講
學英文拼音會唔會易啲記到隻字?
例如:
聽完生字可以串返出嚟?
睇到生字可以拼到嚟讀?
背字輕鬆啲?
港式口音同識唔識拼音有啲關係?
學英文拼音會唔會易啲記到隻字?會

聽完生字可以串返出嚟?可以,我中學默書聽到隻唔識嘅字,有時就係靠個音估返個字出黎

睇到生字可以拼到嚟讀?可以

背字輕鬆啲?
(如果你指背=串字)夾硬一隻一隻字母背,我會覺得係小學幼稚園做法,學到咁上下係讀到就識點串。
(如果你指背=記埋個意思)咁就靠睇得多用得多先得,單靠拼音係冇用
港式口音同識唔識拼音有啲關係?我只能話如果你識phonetics,知道"標準"點讀,你會相對容易糾正你嘅讀音,幫你戒左所謂港式口音。

不過講到尾都係多聽多睇多講。你唔練習,只係識得IPA(國際音標)呢樣野而冇去接觸英文,都係冇用。同埋好多人冇學phonetics,英文依然可以好好。

利申:純粹個人經驗,中學有phonetics教
oh 我明明地啦
你地講緊有人教
我諗錯左係自己自學查字典嗰陣
我自己就中小學老師有大概講過下拼音, 同埋有講過下有啲字唔係英文黎
中學嗰陣中文老師都有教過"三幾檔牛腩麪 北角食", 所以習慣上會保險少少睇埋個字拼音點讀

大學啲英文堂老師舉過英文字例點串同點讀可以差好遠, 所以印象幾深下

題外話, 身邊就係有啲朋友一路都係靠個串法估讀音, 然後genre solider真係分別照讀jen華同焊野嘅solder 而完全唔覺得有問題
所以都係覺得中小學起碼學到識睇拼音先, 至少個腦會有概念"英文咁串未必咁樣讀"

但學極都唔識
啲讀音真心唔會全部估得到
最盡都只係好似中文有邊讀邊,多數時候過到骨但都係唔可靠
而且都要返啲英文底,知道啲字點嚟

例如話 g 呢個字母
英文自己有/日耳曼字就全部都讀/g/ (girl, gift, get)
喺經法文/拉丁傳入嚟嘅字入面
ge-, gi- 就讀 /dʒ/ (geography, gender)
其他時候就讀 /g/ (grace, gorgeous)
有時仲變咗 /ʒ/ (genre)
(其實法文 ge-, gi- 係讀 /ʒ/,不過大部分法文字都係好耐之前傳入英文,然後喺英文嘅演變中由/ʒ/變成/dʒ/,而genre呢啲就比較近期先傳入嚟,錯過咗由/ʒ/變成/dʒ/嘅過程,於是繼續讀/ʒ/)
所以你要好準確咁估隻字點讀,你唔只要知隻字點嚟,仲要知隻字幾時嚟
呢啲唔係就咁學拼音就搞得掂
其實有做過,printing開始流行英國嘅時侯係有由民間改革過,但係問題係各有各做加個個標準唔同,然後19世紀之後又無reform過(美國有少量reform,英國基本上無掂過),搞到而家咁
呢啲野冇官方認可好難成事
同喺連登有條友提議邊隻係正字一樣
都係冇人理
其實係鬼叫英國人性格太保守,凡事可以小修小補得就唔會去大改,寧願死忍
無人會改字嘅發音改嘅係字嘅串法,目標多數係將個字改成一望就知點讀同埋統一各地同一個字嘅串法,呢樣嘢法國、德國、印尼、馬拉、葡萄牙、俄羅斯、西班牙都做過,基本上你噏得出名嘅歐洲國家都有做過
呢個PO D人係咪ON9架
W真係讀double u架喎
你學廣東話時有冇學過拼音?

利申: 學過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞