太舊ge 樓按揭係咪好困難?

72 回覆
0 Like 5 Dislike
借唔足成數多數都係自己財務問題
咁答啱啲人就唔係連燈仔?
成日玩一竹篙打晒一船人
仲要離題萬丈遠,九唔搭八
十個講舊樓既post,有九個都會見到一大班人講「做唔到按揭」「借唔到九成」「舊樓邊住得人」之類既說話,成班無買過樓既窮公屋仔係到教人買樓,正一太監教皇帝屌閪,on撚柒鳩。

現實社會中就係鍾意一竹篙打一船人,連燈係咁,職場係咁,無必要去細分你係唔係與眾不足。而事實上絕大部份連燈仔都係無社會經驗既低能仔。
或者人地冇買過400樓下既樓呢
如果你個如果唔出現呢?
400萬樓下既樓,唔用按保就要拎40%首期,連埋印花稅佣金,實際比成44%首期,300萬樓已經要133萬首期,用按保的話40首期就得。

學生哥未買過樓就唔好衝出來柒。
你有讀寫障礙?
現時已經行緊75減樓齡,五年後照樣做到25年九成按揭。無「如果」都一樣做到25年九成按啊智障。
建議你google下咩叫按揭保險先,唔識唔好衝出來柒。
太舊既單棟樓仲有好多唔同問題
好心就唔好講到咁老定啦
淨係估價都分分鐘估唔到/估唔足
首先,全個港島同九龍市區都係以單幢樓為主,如果你覺得單幢樓有問題,即係話全個市區都有問題,屋苑主要集中係沙田以北同大西北地區,咁係唔係代表新界同大西北屋苑先叫做優質物業同「無問題」?

第二,咩叫「有問題」?維修?維修呢家野就算大屋苑一樣要夾錢,九龍灣德寶花園依家準備夾錢維修,每戶隨時夾十幾廿萬,沙田第一城就唔洗一筆過夾錢,但荃灣麗城花園早年比人圍標圍到傻。你覺得屋苑一定無維修問題?

第三,HKMC從來無係文件上寫話唔做單幢樓,只係某D銀行對單幢樓既按揭年期計算會比屋苑短,例如ICBC計單幢樓按揭年期係用(65減樓齡),但大銀行例如三間發鈔銀行同恒生都照跟HKMC既(75減樓齡)。
第四,屋苑一樣有估唔足價既問題,買過樓既人都知網上估價唔準,另外間間銀行既估價都會唔同,就算藍籌屋苑,例如將軍澳中心呢類中產至愛,同一間銀行唔同既mortgage sales都可以估到唔同既價。 只要唔好同銀行估價相差太遠(10%以內),銀行同hkmc通常都會照做比你。
其實覺得遲早政府會再放寬年期。
香港舊樓多。唔放寬點樣叫年輕人參與依個遊戲。
放寬點都容易過攪其他野。
買保升啦diu
遲早放寬80減,再放寬40年按揭,再放寬85減,再放寬45年按揭,務求世世代代年輕人入局唔好攪攪震
舊,如果location好,大廈有做維修有管理,如果價平其實都唔怕買
45年樓 供完75年 博收購?
我覺得唔需要太擔心
半山山頂好多5x-6x年樓都有價有市
問銀行啦
最後批比你個個唔係連登仔
個銀行同我講hkmc 話因為我樓齡(39樓)所以借唔到9成比我
你比sales耍你啦
自己打上hkmc條hotline問啦,hkmc會直接答你隻case比你聽
但初初銀行估又足9成,之後佢又話高成數要等hkmc 批,但我另一間又係hkmc, 另一間都冇同我講批唔批到9成,但渣打就話批唔足9成,原因係樓太舊lol
有咩辦法解決?有冇得縮短還款時間,例如20年還,但借9 成?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞