有支援開手足嘅黃店<膳心小館>,被房協通知會收返間舖

151 回覆
83 Like 5 Dislike
社工咪就係咁架囉
巴打咁多堅料,不如開個post講追擊佢
由得我個post沉
個留言係邊到睇到啱啱睇返啲post都唔覺眼
我都記得有人問過有無俾租金

初頭我睇fb都覺得房協點解咁怪
去到拎貨先望到原來係成個禮堂咁當倉用
咁真係借係人情
佢今次出post 同上次payme被迫害一樣
先搵傳媒,再搵真相
講啲又唔講啲

有冇講之前簽左幾耐約?
之前幾手又做左幾耐?
之後又上網話人對佢唔好,玩單方面指控
咪好學唔學,走去學記者會
冇個經理名 有撚用咩
又息事寧人
搵到喇

今朝個post無提過「合約期滿」
係睇飛機師個post先知
可能我領悟力唔夠
就咁睇佢篇文只係覺得俾人迫走
利申:都係聽番黎咋

呢間野未做黃店之前拍烏蠅,於是就開始玩野投訴,eg 搵自己d 員工撬開個dumb waiter, 整壞部lift,以為就投訴claim 租。。。。 之後做左黃店諗住生意好會收手,點知都照投訴,不過果度d 人又係做唔到野搞到佢有借口🤧

呢間野一早就已經玩到好政治化,成Q 日投訴又同佢打緊官司,一早已經唔想再同佢續🤦‍♂️
我唔推測佢動機,亦無法猜測。
但佢做過乜大家有眼睇,依家佢亦要為自己立場付出代價,已經值得支持。
無錯,payme 果單佢自己都無再回應過啦
社㓚個朵唔係不嬲都臭㗎咩
淨係覺得佢兩公婆借手足同黃店既名義揾唔少錢,成日係fb講話咩打壓無生意,其實唔係囉
特別係果個張小姐,講野串77,又無禮貌,d說話難聽到
其實佢地好識揾傳媒/明星做勢(聽架炸)
睇fb既話就會留意到次次都話會搵咩法律意見呀果d, 但次次都無左下文架
可以試下fb問下膳心到底係合約期滿唔續約定俾人迫走, 睇下老闆有冇反應
今日老闆好似乜都無回應
可能忙住同記者做訪問
哇巴打你真係知好多
利申:一直都好支持黃色經濟圈,喺膳心小館買過幾盒蛋捲,同屋企人食過飯⋯⋯

1.房協招標簽幾年合約,交比餐廳營運同提供膳食比老人院同樓上老人家(即係我老母)

屋企人喺樓上住咗十幾年,房協管之後轉過唔同嘅餐廳,包括銀杏館(請長者做侍應間社企)。屋企人話番比我知過往都係2-3年合約完左就再公開招標,會出通告又會喺例會通知,唔會係貿貿然收番膳心間舖⋯⋯

2.<樂頤居>嘅餐廳都由房協自己營運

仲有親戚住樂頤居,屋企人間唔中都會去樂頤居搵佢地食飯,經常讚人地餐廳好味。屋企人話好多老人家開會都有問過房協會唔會收番來自己做,可以提升番個質素(因為啲老人家,包括我老母成日話餐廳唔好食),房協話要計下數,無正面答嘅

3.房協係NGO唔係政府機構

房協唔係政府機構,好多人會撈亂佢同「房署」⋯⋯依個時勢我地都擔心「政治迫害」延伸去生活每個角落,但我地更加唔可以自亂陣腳,繼續打哩場仗。

4. 多謝手足 膳心野食好味咗

未有黃色經濟圈之前,去親膳心都包場咁濟,野食認真麻麻,難怪啲老人家話想房協收番嘅!近幾個月多咗手足幫襯,好食咗好多,連我老母都多左落去食兩餐呀!(之前佢覺得難食,風大雨大都要堅持行樓梯去淘大,無佢咁好氣)

光復香港,時代革命
今日又要買爆黃圈
見到你post la
唔出奇呀, 而家見到幾間傳媒都post左呢件事
即刻去買返幾條蛋捲食下先
講到俾人逼走
實情租約期滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞