[裝修巴打請入]裝修左半年,地板吱吱聲嘈到訓唔到

127 回覆
4 Like 2 Dislike
巴打做開地板?咁有冇方法解決?
有就直接打咗佢換
冇就試下𠝹開掃口睇下挑唔挑到出來
挑到就重新落泥舖磚
挑唔到就試下灌啲英泥入去空心位
無縫同實木都唔洗打臘
無縫唔洗打蠟
好多親戚朋友屋企都係鋪無縫地板 有啲用左十年八年都冇問題用得幾好 冇諗過自己鋪會出現咁大問題
咁又唔緊要呀 鋪得地板都未找晒數
佢鋪得衰你即日就見到 捉住判頭黎屌佢未幫你搞返掂佢
明知麻煩未會渣緊個泥水佬鋪好d囉

你揀得大塊 佢知難鋪 報價一定會收你貴d
收得貴就預鳩左你卒柒佢
真 咁樣都叫木地板?
人地以前舊樓用果d柳木地板就真係木啦
但係又怕水又怕潮又要打蠟真係你用埋我份啦

係得d廢老先死都要木地板 又話咩冬暖夏涼
都戇鳩既,開冷氣啦柒頭
因為裝修係日系風格 所以地板好似襯啲我都好後悔冇堅持鋪木紋磚
Kronopol Platinum Flooring
你個位係浴室門口 首先可能有漏/濕氣重搞到個底鼓起
又可能係個底唔夠平
又可能係鋪得太緊 熱漲冷縮 搞到互刮

三個原因要用三個方法搞
下次真係醒少少
其實一開始踩落去係feel到凹入去,之後佢地加左兩粒釘先冇左個凹陷感
未入住已經出現呢個問題架啦,應該唔關濕氣事?
同埋佢地之前都起過一部分黎整,加左條膠邊降壓,但都係冇咩改善
佢同你講加左皮幾整平塊地
你而家信唔信?
佢地而家仲堅持地台冇問題我而家諗住搵其他師傅上黎睇下
底板打釘唔夠多或者深
無縫地板好似唔建議打釘喎?當時係因為有凹陷師傅先勉強幫我地打左兩粒釘
呢啲色木紋磚都有啦,搞乜整呢啲
地板有冇脹起?定係踩落去係平但就有聲?
一開始有小小凹陷 之後打左兩粒釘就平左,聲就一直都係咁
另外主人房地板有小小脹起,但就冇聲,所以都由得佢
開名啦
肯定比人水左 整呢d平d呀 整呢d容易保養呀 好先進架啦 好似木架
而家最易打理 用家最少野煩就係用大塊高品質意大利磚
但係好撚考師傅 大部份都要重新盪過 做撚死
居屋
其實佢冇谷起 反而係凹咗 加左釘先平返
主人房呢兩個月開始有個位有小小谷起,但踩落去係冇聲嘅,我覺得呢啲先係熱脹冷縮?
同我屋企一樣。
但我無你咁大聲,
上網搵都搵到d資料,好似上面巴打們咁講
其實要留空位俾佢漲..

呢排開冷氣,會發現佢凸起少少,
但呢幾日又凹返落去
你係裝修完之後一直都響?會唔會隨天氣有變化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞