90後已到30歲圍爐區(2)

1001 回覆
11 Like 7 Dislike
只係有啲恐懼嗰種要負責任嘅感覺。。。 還mortgage 無30年都要15年,15年之後都唔知咩世界
係美國已經比係香港好, 至少你唔使擔心惡法, 有比較可以負擔既樓價
我明,我真係知道自己好好彩。我諗我唔係擔心喺邊買樓,而係買樓呢件事本身令我有啲恐懼。即係好似會諗黎緊呢30年就會一直都係咁,一出糧就有一舊錢一定會唔見,返工就只會喺返bay area,唔鍾意份工又唔可以辭職,想進修下又唔可以full time。 好似人生多左好多限制,有種好似。。。 哦,你呢世人都係咁生活架啦,咁嘅感覺。我有時都仲會有少少,少少嘅希望或者有日可以安心返香港...

好似到30歲就自己選擇左用好多野去束縛住自己,我都唔知啱定錯。我諗我仲想繼續做一個不負責任嘅成年人
ching

好似有故事聽
其實如果唔打算生仔,你同你另一半有相同價值觀,又洗乜理社會眼光wor
人生唔一定為層樓, 而且未有細路仲可以周圍搬

Bay Area 幾好, 除左物價
唉,我都唔知。 好似有啲野係你唔想做,但又應該要做,做左好似係會為自己好,唔做又驚後悔。 咩都驚驚青青 我諗洗濕左個頭嗰下應該反而無咁多野諗
希望係。 我咁大個人都未試過有loan , 難免有啲壓力 之前買車都係cash , 咁大個人都無借過錢 ,而家一次仲要借咁多
我明大家都係呢個stage

人生 turning point
希望呢個turning point 係turn to a right direction.
其實生唔生仔都好q煩。

生又無錢又怕難教

唔生又怕40歲,見到個個有兒有女,個陣先黎後悔
有老公幫你分擔ok 既,好過我一條友剩係得份工
仲有大半世要過
我明 雖然我調番轉
9年拖散左 下個月9年黎第一次自己過生日
呢種突然既空虛感 之前我剛分手個星期六日係完全唔知做咩好。分手前會出街都唔使點諗要做咩野去打發時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞