面對現實 香港人缺乏實力

138 回覆
561 Like 26 Dislike
同意,香港人要力爭上游
要國際救香港,都要香港人有利用價值佢地先會想救
三唔識七又無利用價值,邊個國家采我地?
講得冇錯,香港人真係要自我增值。
唔好成日用「國際金融中心」依樣嘢打飛機
我哋仲有好多方面真係好弱
創科、農業自給率、學術界、文化及生態保育、藝術等等
真係要好好加油
嚟緊有排捱,一定要上進,確保自己夠 competitive。

香港人,BE HUMBLE
力爭上游!俾啲掙扎!
讀sci一日被人(特別係僱主)記住為乞食,一日都變唔到科技強國
keep住十年二十年抗爭冇意思 共慘黨已經加速緊換血 香港人根本好快變極小數 香港人缺既唔係實力 缺既係決心
香港人今日輸左 但國安法一立 係輸一世 好快上網講一句 公安就拍你門 仲有班人講埋d咩保留實力乜乜乜 e d係完全超現實亦唔了解共產黨
我係叫人支持香港文化,
唔等於要人搞詞語審查
語言一定會互相影響
唔通達人(來自日本)、送頭(來自台灣)、小三(來自支那)都唔準用?
何況廣東話亦都有意淫呢個字
香港教育不嬲畸型, 醫生律師都算, sub 9 BBA account竟然值錢過科研, 讀科研果d除左冇女仲日日比人笑哂銀時, engine狗, IT狗, 人工低讀到光頭毒撚冇女冇錢冇車冇樓

咁撚樣想做台積電? 一日sub9 正苦仲係行sub9 DSE, 一日都唔會有
我班哂銀時同學全部走L哂去外國讀phd
同意
沒有人會幫你建設你的國家
yi yin係支那拼音講小三不嬲會畀人屌
你查下有幾個NOBEL PRIZE 得主,軍工複合體,國際大藥廠,國際銀行老界係猶太人先。
「YY小說」高登、香討年代就有呢個term啦
而且有d詞語,如果用外來語更傳神(e.g.糾結、吐槽、課金、刷臉)
錦咪直接納入香港文化囉
雲南米線而家都變成香港飲食文化一部分啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞