面對現實 香港人缺乏實力

138 回覆
561 Like 26 Dislike
講得好
佢地係用神連結係一齊
香港人無宗教,好難
試問你對香港有歸屬感呢樣嘢pa唔pass到比下一代?
宗教就唔同,大家對於神嘅果種敬畏之心,係可以代代相傳
仲會愈傳愈濃烈
但呢2樣嘢都好難
如果共狗三年內都唔倒,我地廣東話文化已經有機會比人逐步去除
可能開始變到廣州咁
要大家講普通話
其實都唔使共狗主動出手,
而加小學、中學有幾多蝗童連廣東話都唔肯講
中產家長淨係比小朋友講英文同蝗話亦唔係新聞

所以,如果連我地都唔聽廣東歌,唔俾機會廣東話
唔肯俾錢買好聽既廣東歌,就唔好YY自己做到猶太人

然後宣傳一下:
https://www.timeout.com.hk/hong-kong/hk/%E9%9F%B3%E6%A8%82/tone-online-music-festival
同埋做高端工業嘅 research and development 投入好大
要最少一個10年以上
仲要係投入百至千億eg intel
我覺得除非有人有創新發明,eg t-cell Therapy 果類,再註冊專利/好似uk咁研發出graphene
先有可能做到以科學救港
但堅難
要錢+時間+人才+團結+無私(eg不斂財/謀求私利)
希望真係有人做到/有咁嘅人存在
*唔揀sci major
外國讀?

讀N展咪話比女睇唔起
連仔都睇你唔起
叫人台積電唉
去到外國仲理鳩你咩
咁果時波蘭人係咪靠移民撚反抗
香港
但我屋企人做醫療儀器
我有曬d幾十萬一部果d電子顯微鏡同其他架生
讀完我會自己開lab
如果香港未淪陷嘅話
所以玩sci 點都講本錢
香港人唔係缺乏實力

佢地係缺乏決心 同 太嚮往「有錢就有生活」啫

我都只係好彩少少
我細個屋企都窮窮地
如果有小發現我都會拎出黎幫人唔會用黎斂財
賣醫療儀器好唔好搵?
還好,其實都算係做轉口嘢
但生意聽聞都差左一截
有d客想先要貨後數
佢同我地合作左10年up
但我屋企人唔敢搏
冇乜40年風氣改變,都冇可能做到科研救港。
首先,本土冇大型工業或科技公司,冇本金。
二來,sci grad唔重視,sci 係乞食科
我一直都咁諗
香港人靠咩聯合?就係反共心同痛苦
agger
要靠海外回流 香港唔係創業既地方
拎港豬同精英族群比,知唔知醜?
都太難,重工業巨頭如汽車公司都未必會將最重要技術秘密或科研放在第二個國家。
財富同人材就已經係實力, 只係香港人缺乏組織力及想像力去發揮呢D實力啫, 所以支共咁驚黃色經濟圈成為氣候

你唔駛搞幾間台積電/三星, 唔駛科創領先全球, 亦唔需要個個人都係天才做到李+X同愛因斯坦先可以有用, 只要有錢有人齊心都可以係國際商貿金融外交層面上同支共同抗, 攬炒巴就係個好例子

香港人嘅強項係好多錢同搵錢能力強, 唔全力去打經濟金融戰, 重心放咗去打街頭陣地戰, 成日FF美帝出手, 支共話多謝晒, 一D都唔驚
海外實力一樣得嫁姐 你把聲傳到黎香港咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞