其實支黃黑香港旗好正

556 回覆
1646 Like 105 Dislike
同教育局長點鄧麗君一Q樣
黃黑加傘唔錯
其實係西歐共通嘅紋章學
不過都係好Eurocentric嘅
但加拿大自治領成立時都仲係拉丁文作世界語言 加埋佢有地方係受法蘭西影響深啲 拉丁文化做最大公因數 咁我都仲理解到點解有拉丁元素
不過紐西蘭個個唔係取消咗咩 唔知係咪鳩過頭頂唔順
把傘要有紅色白色 代表紅色犧牲咗嘅義士 白色代表teargas
推呢個
黃營用藍屍色?我屌你老母呀
有冇人會整出離比大家睇下
大把撞色啦 唔出奇
馬來西亞霹靂州都係黃黑
但國旗嚟講少有
呢個同落徽章盾 好難揀
兩個都好正
香港有150幾年歷史唔要?紋章呢D野緊係有咁遠追咁遠,黃黑咪呢一代囉,雨傘頭盔加都冇問題。
光復革命旗依個名好正
我地反對嘅係教條主義,而唔係和平集會,又或者公民抗命本身嘅能力。
依一樣野我喺新東補選嘅時候已經講過一次。
我地呢個社會如果要攞返我地應該有嘅權力,我地唔可以再教條主義。
條條大路通羅馬,邊一個方式可以推返呢一個政府,呢一個方式就應該要去做。

相信和平抗爭嘅人、相信公民抗命嘅人,繼續公民抗命。
相信佔馬路、相信絕食、相信罷交稅等等和平手段嘅人,繼續去做 —— 我鼓勵你地去做、我希望你地去做。
我唔希望你地因為有人批評你地嘅手段,結果就完全放棄你地相信嘅野。
同時間,相信勇武抗爭嘅人,一樣都要繼續做。

相信支黃黑旗嘅人,繼續去做
相信支藍白旗嘅人,繼續去做
相信支香港獨立旗嘅人,繼續去做
我希望你地去做。
我唔希望你地因為有人批評你地嘅手段,結果就完全放棄你地相信嘅野。
唔覺 本身座山就係咁㗎啦
卡通化咗 簡單化咗山脊線
覺得冇咁莊嚴
點解要就小學生?
國旗係一個國家象徵
易唔易畫並唔係考慮主因
其實已經係好普通嘅曲線
幅圖得三隻色
如果咁都畫唔到
況且畫出嚟 冇人expect 你100% 畫得一樣
個小朋友畫功都要補習啦
如果係黃到金就屬金,金生水
旗幟學嚟講本身黃就係金
就咁merge入黑色度突出唔到座山 成個感覺亦都唔似其他國旗
唔一定要畫到咁卡通 我意思係放入去個框框裏面present 唔係話要同佢個山一樣...
冇人整就唔可以整?
我地創新猶囉
國旗就係要簡潔
唔係國徽

你印完國旗貼係度
遠望根本ㄧ舊野咁
點上大場面?
其實我自己鐘意藍白
有冇可能四隻色黑藍黃白用哂?
冇意義本民前就唔會拎嚟用啦⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞