其實支黃黑香港旗好正

556 回覆
1646 Like 105 Dislike
又嚟
金同黑邊度非洲呀
黃色係沙 黑色就係黑人咩

非洲國旗色系係紅綠黑
紅黃綠先係非洲國家用多,黃黑好明顯係德國/奧地利
「冠絕東方」
重點喺個黑度,除咗非洲國家,冇乜國家國旗會落黑色
呢個colour code?
個人覺得依個idea係正確
但幾似啲第三世界國家既旗
你用緊隻黃好似唔係嗰隻黃
就係想搣甩抽氣扇紅白色
都係嘅 我覺得龍獅放入新旗只係有限度地保留傳統元素啫
不過細個無玩童軍 真係無留意到有個咁嘅徽
我呢啲公道持平 做得好就讚 差就屌 你呢啲盲反
旗幟學作為一門學科,也在推廣這些旗幟設計原則。例如被北美旗幟學協會認可的、Ted Kaye提出的五大「Good Flag, Bad Flag」原則:[1]

簡單:旗幟圖案必須簡單到一個孩子能根據記憶畫出來;
有意義:旗幟的圖案、色彩、圖像應當有其含義;
用2-3種基本色:使得旗幟有良好的對比度;
沒有文字或圖章:不要使用文字和印章;
獨一無二:避免與其它旗幟相同,但可通過使用相似圖案或顏色以顯示與其的聯繫。
令令
就咁用返英文格言咪算
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flags_by_color_combination#Gold,_black

金黑一睇就知係德國傳統
俄羅斯帝國又係金銀黑

要講嘅話 綠色先係一睇就覺得係非洲南美洲
奧地利帝國都第三世界?
有無人整黃黑加攬炒巴logo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞