[工程屍]2020準見習工程師揾工情報&失業調查(28)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
全部都係做建造業
睇到外國有得做機械人 火箭 無人車好葡萄
hk no r&d
唔怪得啲人一到六點衝住走
其實我覺得做紅企藍企係無問題
唔賺佢地錢個個做黃店咁啲錢只會係咁係黃圈轉
中國都要靠出口去賺美金
唔係舊錢淨係係中國入面用
最緊要用返落黃色經濟圈
係紅企hea做
今年經濟麻麻,感覺搵工難左
Real engineer
香港工程 so boring
仲有黃店每年都要交稅,每年都要補返嗰15%缺口。仲未計你想罷工,其實喺黃店罷工係影響/傷害/攬炒唔到社會,而就算紅藍店罷但你第二日做返曬都無咩作用,唯一有用嘅就係hea做、鳩做、乜撚都錯,一個人嘅嘢要三個人執你手尾。
source: https://www.thestandnews.com/politics/%E7%BD%B7%E5%B7%A5-%E5%85%88%E7%A2%BA%E7%AB%8B%E9%87%9D%E5%B0%8D%E7%9A%84%E5%B0%8D%E8%B1%A1-%E8%A6%81%E4%BB%96%E5%80%91%E5%B1%88%E6%9C%8D%E7%9A%84%E4%BA%8B%E6%83%85/

其次,睇住上面又鬥黃其實都好撚on9,你唔俾人地衝咗成年依家想轉職?杜汶澤話齋,做乜都會俾人屌,just do whatever you want/can

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1912010878932817&id=100003717698520
唔讀上去先?搞呢幾味都Mphil Phd
有老友去左德國車廠做得好開心,做到入埋籍
想問下係咪通常過左試用先要你簽scheme a?
如果簽約時已簽scheme a, 一個月內離職係咪當斷scheme?
照計如果拖住佢地唔俾畢業證書應該仲可以走,不過應該係8,9月嘅事
今日去左in間細收銀,唔知會如何呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞