[獨立英文口號2] One Nation, One Hong Kong!

246 回覆
184 Like 9 Dislike
ONE NATION
ONE HONG KONG

拋磚引玉,唔識設計
ONE NATION
民族自強
香港獨立
有冇design 巴絲幫幫手
有圖先易spread

有D人鐘意黑底黃字/黃底黑字,整埋佢?
呢隻中英字體都唔夠靚
純粹概念圖
One Nation
One Hong Kong

係英文語境,重點擺後
係容易度,響音係後,one hong kong 人人識叫
係意思上, 香港人係一個國族,有種民族化(nationalism) 嘅意味,Nation 都可解作國家
完全反映香港獨立嘅意思

國族一詞 同 nationalism 可以睇呢條link
https://m.mingpao.com/ins/文摘/article/20160507/s00022/1462583417118/也談民族與國族(文-黎蝸藤)

國族: 孫中山在1924年三民主義演講中首次提出「國族」,中共棄用。

ethno-cultural nationalism中,民族是建立在包括共同語言、血緣、文化和傳統等客觀因素之上,故民族的存在先於國家(即民族國家,nation state)。

引用番自己上個post 解釋下
真係好咩 我如果第一次聽真係唔明
一個民族 一個香港?
ONE NATION
One Nation, One Hong Kong!
如果計第一次聽,可能仲易明過光復香港時代革命
尤其外國戰線 對外國人更容易明
重點係你解釋完我都唔係好明
咩叫一個民族一個香港?

光復香港時代革命易明好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞