美國認錯!發佈《對中國戰略方針》 正式放棄綏靖政策

168 回覆
830 Like 7 Dislike
學到嘢

好少詳細睇依啲文,淨係睇到佢表面果浸
由Day 1開始
希望支共可以加入西方文明係最撚錯既諗法
當時係想拉攏中共搞蘇聯, 點知91年蘇聯就玩完, 去到布殊時期已經想限制中共發展, 點知03年有911一定要搞左全球反恐先

08年中國搞完京奧就開始自信心彭脹, 去到17年美國開始覺得唔對路要準備打擊中共, 原本貿易戰都係正途發展,但無啦啦武肺美國直接視為珍珠港同911級數既本土襲擊, 以美國既性格一定會玩到你個政權完全收皮為止

中共自己都知咩事, 所以有心理準備要鎖國, 香港呢度活門都唔撚留

啲疑美post真點
你知唔知當年香港人有份爭取比次機會中共?
當年左派風頭好勁
幾十年後終於識諗
連登一向錯曬風向,英國點日落都好,香港問題上都係重要持分者,必須engage。
我地唔係要拉攏政府班奶共狗(例如Dominic Rabb),而係要拉攏英國民意啊。英國係民主國家,民意最重要。英國民意決定stand with Hong Kong/Boycott China,BJ以至成個政府都無得唔跟。宜家武肺英國死左就快十萬人,正是推動報仇民意好機會

另外要借助美國向英國施壓,因為美國有動機(報武肺之仇)同拳頭,加英國有理由(聯合聲明),兩個加埋先容易嚮香港問題做野
英國都係,英國戰線需要大家

連登一向錯曬風向,英國點日落都好,香港問題上都係重要持分者,必須engage。
我地唔係要拉攏政府班奶共狗(例如Dominic Rabb),而係要拉攏英國民意啊。英國係民主國家,民意最重要。英國民意決定stand with Hong Kong/Boycott China,BJ以至成個政府都無得唔跟。宜家武肺英國死左就快十萬人,正是推動報仇民意好機會

另外要借助美國向英國施壓,因為美國有動機(報武肺之仇)同拳頭,加英國有理由(聯合聲明),兩個加埋先容易嚮香港問題做野
連登好多五毛帶風向,然後連登d中小學生傻更更跟機
你睇日日屌日落國就知

講下美國點解會咁嬲
中國人民解放軍海軍少將張召忠指中國將造20艘大型兩棲攻擊艦對台中或夏威夷進行奪島作戰

圖為中方075兩棲攻擊艦 被中方媒體稱為中國下一代小型航母
2艘下水 3艘計劃中

另外建造緊一款大型船塢登陸艦作搶灘用
中方071船塢登陸艦 每艘可搭載800名士兵
6艘已完成 2艘建造中

對此美國都唔係全無回應 太空軍/陸軍/海軍先後都有應對

太空軍無人太空飛機

陸軍遠程火炮

海軍新型遠征戰車
台灣反而好安全
南港熱戰機會最大

目前有一個變數
係香港局勢會唔會同南海局勢聯動
正式開支那波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞