surfshark vpn

143 回覆
2 Like 0 Dislike
我就唔會考慮任何防毒嘅 VPN
我明明係屋企用wifi 狂用我d mobile data
唔知關唔關我電腦都用埋同一個account vpn事
一樣求解答
你地個protocol簡咩
有冇開 auto connect 同 kill switch

斷 vpn 之後有人 send whatsapp 畀你係咪識自動連返 vpn?
Surfshark 回應 VPN 間歇出現斷線的問題

我:但閂咗會有機會洩露真 IP

我:但安全同樣好重要

我:閂咗 kill switch 就做唔到匿名上網

我:咁可唔可以將上述提到嘅問題轉述俾有關部門

結論:單從服務態度而言,
未 join Surfshark 嘅人唔洗考慮了,
至於 join 咗嘅如果有我上圖提到嘅問題,
就盡快喺由購買日起計 30 日內上 live chat 搞退款。

咁用邊間好?

1. TunnelBear
有做年度安全審核,
但無雙重 VPN,
亦無 iKEv2 同 Wireguard,
近年更被 mcafee 收購,
有啲人會覺得安全性成疑,
因 mcafee 嘅防毒本身就虧虧地,
我自己用過就覺得不過不失,
只係 iOS app 功能上略嫌太簡陋。

2. NordVPN
有做年度安全審核,
亦有雙重 VPN,
但雙重 VPN 速度上慢過 Surfshark,
帳號唔支援 Surfshark 有嘅 2FA 雙重認證,
近年又經常有 AC 被流出,
而價錢上都無 Surfshark 咁平,
又無好似 Surfshark 咁可以同時連10幾20部機,
但勝在穩定性高過 Surfshark,
有 iKEv2、OpenVPN、連最新嘅 wireguard 都 support (亦即 NordLynx),
伺服器數量更大幅拋離 Surfshark (5700+),
多人用起上嚟相對上無咁易降速同唔穩定。

如果想用 NordVPN 但又怕自己 AC 被流出咁點算好?

- 開新 email (推薦 protonmail or tutanota)
- 密碼要 15 位以上 (要有大細楷同數字連符號)
- 新 email 避免用作註冊其他網站或服務

簡單講下其他 VPN 嘅問題

1. ProtonVPN
- 貴,出海慢,雙重 VPN 更慢

2. Mullvad
- 原生 APP 唔支援雙重 VPN
- 雙重 VPN 的 kill switch 功能僅支援 linux 上使用
- 月費同年費一樣價 (5 euro /m),無優惠

3. Surfshark
- 多咗人用穩定性變差
- CS 服務態度一般
兩樣都有開
= ?
Mullvad原生app可以用shadowsocks bridge再連vpn 雙重vpn
用wireguard可以再加socks5 server 三重vpn
除左貴 安全性冇得輸
我有開呀 係咪唔應該開
速度如何
唔係,咁你lock 緊機嗰時仲收唔收到 whatsapp
快過nord同surfshark嘅mulithop
三重都唔係慢雙重好多
不過中間個server係香港
ios / an 可用?
有三重?
用左成年,so far無大問題,係試過一次大斷線,3個鐘左右。佢好到外國youtuber 幫佢賣廣告
收到呀 因為佢自己link咗去4G
unlock screen先link返wifi
熄咗vpn就冇呢個問題
長期連wifi,一日surfshark用咗1gb電話數據 ,有冇人都係咁?
利申:平時一個月都用唔到1gb⋯⋯
雙重原生都有
不過限左係shadowsocks+openvpn+socks5 proxy

三重就一定要裝wireguard
用linux會好啲
限左係wireguard+wireguard+wireguard server socks5 proxy

可以做到開機default雙重
然後按需要
唔同app/browser去第三個唔同server+socks5 proxy
點set架
用緊wireguard
Windows or Linux?
mac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞